Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ αποδυνάμωσαν το δολάριο

Εχασε σημαντικό μέρος έναντι του γιεν και του ευρώ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 07:00

Το δολάριο βρέθηκε χθες σε κλοιό πιέσεων, χάνοντας σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν, έπειτα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την ανάγκη σύστασης ενός νέου αποθεματικού νομίσματος.

Οι επενδυτές εστίασαν χθες την προσοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας (τις επονομαζόμενες χώρες BRIC) και στην προοπτική διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των συγκεκριμένων χωρών, τα οποία αποτελούνται κυρίως από αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που φιλοξένησε και τη Σύνοδο, αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς για ακόμη μία φορά το ρόλο του δολαρίου, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «τα σημερινά αποθεματικά νομίσματα, περιλαμβανομένου του δολαρίου, δεν έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους και γι' αυτό είναι ώρα για αλλαγή».

Ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα υπερεθνικό αποθεματικό νόμισμα. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικών κρατικών ομολόγων προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για τη δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ... από την άλλη πλευρά όμως, δεν συμφέρει κανέναν μια μαζική φυγή μακριά από το δολάριο», εκτιμά σε δηλώσεις του ο Οτμέρ Εσινέ, αναλυτής στην Travelex Global Business Payments.

Με τους επενδυτές να στρέφουν την πλάτη τους στο δολάριο, το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ενισχύθηκε πάνω από το 1,39 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το δολάριο κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του γιεν, υποχωρώντας κάτω από τα 97 γιεν. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η στερλίνα, έπειτα από την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, εγείροντας ελπίδες για αύξηση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη το αμερικανικό νόμισμα

Oι πρόσφατες συζητήσεις για το μέλλον του δολαρίου ως κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος ενδεχομένως να συγκαλύπτουν τους πραγματικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του αμερικανικού νομίσματος στο προσεχές μέλλον.

Την ώρα που Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία υποστηρίζουν τη σύσταση ενός νέου, αποθεματικού νομίσματος και τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων με επιλογές διαφορετικές του δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα κατάφερε αυτό το μήνα να σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Τα δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν τοποθετηθεί σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries) επί των ημερών κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης φαίνεται ότι τώρα επενδύονται σε περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όμως μετοχές -συχνά σε αγορές πέραν των αμερικανικών χρηματιστηρίων και κυρίως προς αναδυόμενες αγορές.

Γιατί όμως οι συζητήσεις περί αντικατάστασης του δολαρίου ως βασικού αποθεματικού νομίσματος δεν έχουν, μέχρι στιγμής, συμβάλει σε περαιτέρω αποδυνάμωσή του; Με το κλίμα αβεβαιότητας να παραμένει σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων, το δολάριο διατηρεί το κύρος του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/17/1678241.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου