Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Πρόκληση Ερντογάν

12.6.2009
Οχι μόνο κλείνει το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αλλά με εκβιαστικό τρόπο θέτει και πάλι θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Νεσντέτ Τεκίν είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει πλέον νόημα να παραμένει κλειστή η Χάλκη και είχε δηλώσει ότι «αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, καθώς η Τουρκία δεν βρίσκεται πια στις μέρες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας». Η θέση αυτή ενόχλησε τον Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του ζήτησε να κλείσει το θέμα της Χάλκης θεωρώντας το ως «μη σοβαρό» και την ίδια στιγμή έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη». «Στην Ελλάδα ενοχλούνται όταν ακούν τη φράση “Τούρκος στη Θράκη” και δεν δέχονται ότι υπάρχουν Τούρκοι, ενώ αρνούνται να αναγνωρίσουν τον μουφτή που εκλέγουν οι Τούρκοι της Θράκης». Ο παραλληλισμός της επαναλειτουργίας της Χάλκης με θέμα ανύπαρκτο, όπως η «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», είναι τουλάχιστον εκβιαστικός από την τουρκική πλευρά, που επιμένει να μη δίνει λύση σ’ ένα θέμα που εκκρεμεί από το 1971. Το θέμα όμως φαίνεται πως προκαλεί ρήξη στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει, όχι επειδή το θέλει η Ε.Ε., αλλά επειδή είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Σε ερώτηση για το θέμα ο Μπαγίς τόνισε: «Αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι για την Ε.Ε. αλλά για μας τους ίδιους. Πρέπει να το τακτοποιήσουμε, όχι επειδή το ζήτησε η Ε.Ε., αλλά προσεγγίζοντάς το ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν υπάρχουν πολίτες που καταβάλλουν φόρο και υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν κάποιες ανάγκες, πρέπει να το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους αυτές».

Η Σχολή της Χάλκης ήταν ο θεσμός που έδινε στο Πατριαρχείο έμψυχο δυναμικό, αφού από αυτήν αποφοίτησαν διάκονοι, παπάδες, νομικοί, καθώς και Πατριάρχες όπως ο κ. Βαρθολομαίος.

Ηταν θρησκευτικό ίδρυμα το οποίο υπαγόταν στο τουρκικό υπουργείο Παιδείας, με αυτοδιοικούμενο Δ.Σ. ελεγχόμενο από το κράτος και είχε γυμνάσιο και λύκειο, ενώ υπολογίζεται ότι το 1970-1971, τελευταία εκπαιδευτική χρονιά κατά την οποία λειτούργησε πριν κλείσει με νομοδιάταγμα από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, είχε εκατόν πενήντα μαθητές σε όλες τις τάξεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=1011326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου