Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Θρίαμβος της παραοικονομίας

Γιώργος Κύρτσος

Τα πρώτα μηνύματα από τις τουριστικές περιοχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο θρίαμβος της παραοικονομίας συνεχίζεται στη χώρα μας.

Ελάχιστες αποδείξεις κόβονται από τους περισσότερους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα και η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ- είναι ο κανόνας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη που έδωσε στη «Free Sunday» παραδέχθηκε ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας είναι δέσμιος κυκλωμάτων εφοριακών που αρνούνται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή φτάνουν στο σημείο να μην εισπράττουν για λογαριασμό του δημόσιου ταμείου αλλά για λογαριασμό του... οικογενειακού τους ταμείου.

Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή στις τουριστικές περιοχές έχουν πάρει διαστάσεις εθνικού σκανδάλου.

Η κυβέρνηση καλύπτει τη φοροδιαφυγή

Την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 13-15 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες. Δαπανούν σημαντικά ποσά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και η είσπραξη των σχετικών φόρων -ιδιαίτερα του ΦΠΑ- θα εξασφάλιζε στο δημόσιο ταμείο περισσότερα έσοδα από αυτά που επιδιώκει να εισπράξει η κυβέρνηση Καραμανλή με το πρώτο «πακέτο» νέων καταναλωτικών φόρων.

Το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν διεκδικεί τα φορολογικά έσοδα από τους ξένους τουρίστες και επιτρέπει να μετατρέπονται σε «μαύρο» χρήμα για τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα δείχνει το κατάντημα των κυβερνήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Οι Έλληνες που επισκέπτονται τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τη Μεγάλη Βρετανία -για να χρησιμοποιήσουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα- πληρώνουν ένα σωρό καταναλωτικούς φόρους και συμβάλλουν με τις δαπάνες που πραγματοποιούν στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών των ξένων χωρών.

Αντί, λοιπόν, να εισπράξουμε τους φόρους που αναλογούν στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά σε περίοδο μεγάλων δυσκολιών και ανισορροπιών, αφήνουμε τα κερδοσκοπικά κυκλώματα να θησαυρίζουν, με την ιδιοτελή ανοχή των αρμόδιων Αρχών. Το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και να ισοπεδώνονται οικονομικά οι ειλικρινείς φορολογούμενοι σε όφελος των επιτήδειων. Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν αλλά φοροκλέπτουν σε μεγάλη κλίμακα.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Καραμανλή αντί να επινοεί συνεχώς πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις για τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν στις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία ότι δεν απαιτείται η επιβολή νέων φόρων αλλά η μεθοδική και έντιμη είσπραξη των φόρων που ήδη ισχύουν.

Σχολίασε αυτό το άρθρο (1 σχόλιo μέχρι στιγμής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου