Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

20091221 Κραυγή αγωνίας Βαρθολομαίου για τη «σταύρωση» από τους Τούρκους

Κραυγή αγωνίας Βαρθολομαίου για τη «σταύρωση» από τους Τούρκους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 07:00
801 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1757233


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκθέτοντας τα προβλήματα του Πατριαρχείου και ζητώντας βοήθεια για την επίλυσή τους, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.
Η Αθήνα -κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα, αλλά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ακούσουν τη φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και όσα διεκτραγωδεί για τις συνθήκες υπό τις οποίες τελεί το Πατριαρχείο στην Τουρκία.

«Στην Τουρκία μας αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Τούρκους πολίτες», δηλώνει ο κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS και η οποία ήταν προγραμματισμένη να μεταδοθεί στις 19.00 ώρα Ν. Υόρκης, χθες, στο πλαίσιο της δημοφιλούς εκπομπής «60 minutes».

Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη έχουν προκαλέσει μείζονα εντύπωση στην Τουρκία, καθώς και την αντίδραση του Υπ.Εξ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως «αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε».

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι «αυτή η Εκκλησία ιδρύθηκε σε αυτά τα χώματα πριν από 17 αιώνες. Για εμάς εδώ είναι η συνέχεια της Ιερουσαλήμ και εξίσου ιερή γη. Προτιμάμε να παραμείνουμε εδώ, παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα μας σταυρώνουν».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθυμίζει ότι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλούς υπουργούς εκθέτοντας τα προβλήματα του Πατριαρχείου και ζητώντας βοήθεια για την επίλυση τους, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Στην Αθήνα, χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ.Εξ, σημείωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, «ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε: «Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή».

Ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε ότι «οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπενθύμισε ότι «μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε., πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες» και τόνισε: «Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».

Ο κ. Νταβότουγλου, προηγουμένως, είχε χαρακτηρίσει ως «ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», η οποία έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως «στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει». Ο ίδιος απέδωσε «σε παραδρομή» τις δηλώσεις Βαρθολομαίου, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου και δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας».

Αβραμόπουλος για τη δήλωση Νταβούτογλου

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε χθες αργά το απόγευμα ότι «όποιος αμφισβητεί την Οικουμενικότητα και τη διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, δυναμιτίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρει του σεβασμού, της εκτίμησης και της ιστορικής αναγνώρισης, ως προς το ρόλο του στην Ορθοδοξία, από ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η δήλωση του κ. Νταβούτογλου, «κάθε άλλο παρά δείχνει, ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις στη γειτονική χώρα, βρίσκουν ανταπόκριση στο βαθύ τουρκικό κράτος, που μένει αγκυλωμένο στο χτες». Κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι «οι καιροί άλλαξαν» και τόνισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «ως γέφυρα προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμβάλλοντας σε αυτό που είναι και το ζητούμενο των καιρών και η επιθυμία των λαών μας. Ειρήνη, σταθερότητα, αμοιβαίος σεβασμός».

Επιστολή ανησυχίας σε Ομπάμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, καθώς και παράγοντες της Ομογένειας, έστειλαν χθες επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία εκφράζουν ζωηρή ανησυχία για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στον απόηχο της συνέντευξης του κ.κ. Βαρθολομαίου στο CBS -επρόκειτο να μεταδοθεί τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας- και με δεδομένες τις αντιδράσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και ακροδεξιών κύκλων στην Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος και οι παράγοντες της Ομογένειας καλούν τον κ. Ομπάμα και την κυβέρνησή του να εγγυηθούν την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσαν για το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Ομπάμα, καθώς ο πρώτος αποδέχθηκε πρόσκληση του δευτέρου «να επισκεφθεί σύντομα» τις ΗΠΑ, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου