Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

20091225 «Γνωστή ύποπτη» η Βρετανία στην υπόθεση της Κύπρου

«Γνωστή ύποπτη» η Βρετανία στην υπόθεση της Κύπρου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 07:00
271 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1758821

Υποβαθμίζει το ζήτημα της προχθεσινής μονομερούς δήλωσης της Βρετανίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε αίτημα ορισμένων κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε χθες αδικαιολόγητο το θόρυβο που προκλήθηκε, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση και όχι αντιδήλωση, την οποία οι Βρετανοί κατέθεσαν εκτός οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Βρετανία διαχρονικά διαδραμάτισε ένα όχι θετικό ρόλο στην υπόθεση της Κύπρου.

«Προσπαθούμε να μετριάσουμε όσο γίνεται τα πράγματα και η Βρετανία να ακολουθήσει μια πιο αντικειμενική πολιτική και γι' αυτό δεχόμαστε επιθέσεις», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η βρετανική δήλωση χαιρέτισε το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και σε μια έμμεση αναφορά στην Κύπρο εξέφρασε υποστήριξη στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποδοκίμασε την παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω διμερών διαφορών.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε αίτημα ορισμένων κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων στις 11 Ιανουαρίου 2010, αλλά ανακοίνωσε ότι θα έχει, από την ερχόμενη Δευτέρα, χωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιλώντας στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο οραματίζονται διαφορετικά μοντέλα ομοσπονδίας σε σχέση με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί κεντρική κυβέρνηση με λίγες εξουσίες και περισσότερες εξουσίες στα συνιστώντα κρατίδια σε κύρια θέματα, περιλαμβανομένης και της οικονομίας. Αντίθετα, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί πιο ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και λιγότερες εξουσίες στα συνιστώντα κρατίδια.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προγραμματίζει διαβουλεύσεις με την ?γκυρα πριν από την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις 11 Ιανουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου