Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχής εκτόξευση του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης HELIOS-IIB

Σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Την επιτυχή εκτόξευση του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης HELIOS-IIB ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά από μια πτήση διάρκειας 59 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, τοποθετήθηκε σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά.

Στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS-II, το οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της Γαλλίας συμμετέχουν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία ενώ θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνίσταται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύχτα. 

Η Ελλάδα με τη ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System),γεγονός που την καθιστά μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών παγκοσμίως που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.

To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.

Το υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη για την αναδιάρθρωση όλων των οργάνων και υπηρεσιών που σχετίζονται με το προγραμματισμό, συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση γεωπληροφοριών ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του συστήματος HELIOS-II και του MUSIS.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1087931


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου