Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«Οχι» Ισλανδών σε Βρετανία και Ολλανδία

«Οχι» Ισλανδών σε Βρετανία και Ολλανδία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010 07:00
312 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1786442


Με συντριπτική πλειοψηφία οι Ισλανδοί είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου για το εάν τελικά θα αποπληρώσουν σε Βρετανία και Ολλανδία 5 δισ. δολάρια στον απόηχο της κατάρρευσης της ισλανδικής τράπεζας Icesave, εξέλιξη που αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τη βοήθεια από το εξωτερικό αλλά και να αποδυναμώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν κάλεσε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση του ζητήματος μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος.
Με το ένα-τρίτο των αποτελεσμάτων καταμετρημένο, το 93% από τους περίπου 230.000 ψηφοφόρους απέρριψαν τη συμφωνία ενώ λιγότερο από 2% την ενέκριναν, με την πρωθυπουργό της χώρας ωστόσο να δηλώνει ότι η κυβέρνησή της θα παραμείνει στην εξουσία και θα συνεχίσει να εξετάζει μία συμφωνία αποζημίωσης.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας ζητούν την αποπληρωμή των 3,8 δισ. ευρώ (5,2 δισ. δολάρια) που κατέβαλαν για την αποζημίωση των πελατών τους το 2008 μετά την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ σε δηλώσεις του στο BBC τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα για το εάν η Βρετανία θα λάβει πίσω τα χρήματά της.

Αυτό που είναι διατεθειμένος να κάνει, όπως είπε, είναι να διαπραγματευθεί με την ισλανδική κυβέρνηση τους όρους της αποπληρωμής.

Η Ε.Ε. έλαβε υπόψιν το «όχι» των Ισλανδών αλλά τονίζει ότι η διαδικασία ένταξής της στους «27» αποτελεί διαφορετικό θέμα, όπως τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξή της στην Ε.Ε., ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι διαδικασίες για ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης με την Icasave αποτελούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει υπόψη της την εξέλιξη αυτή όταν κληθεί να εξετάσει την προοπτική ένταξής της Ισλανδίας στην Ε.Ε. και όπως όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ολλανδία μπορεί να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία.
]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου