Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ανασυντάσσεται το τουρκικό λόμπι Ευρωβουλευτών. Μέλη και ο υιός Βαλέσα και....

Ανασυντάσσεται το τουρκικό λόμπι

Άρχισαν εγγραφή Ευρωβουλευτών – Μέλη και ο υιός Βαλέσα και η σύζυγος τού Καρλ Μπιλντ 

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του τουρκικού λόμπι επιχειρείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εγγραφή ευρωβουλευτών σε μια ανεπίσημη ομάδα με την επωνυμία "Φίλοι της Τουρκίας", η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας, αλλά στοχεύει και στην άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τ/κ. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", οι "Φίλοι της Τουρκίας" συναντήθηκαν στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Ο βασικός πυρήνας των ευρωβουλευτών που απαρτίζουν τους "Φίλους της Τουρκίας" ανέρχεται σε εικοσιπέντε, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας, ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ, η οποία πρωτοστατεί για την αυτονόμηση της τ/κ κοινότητας και για την άρση της λεγόμενης "απομόνωσης", επιχειρώντας θεσμοθέτηση συζητήσεων επί του προκειμένου, στην Ευρωβουλή. Αλλα "ηχηρά" ονόματα που περιλαμβάνονται μεταξύ των "Φίλων της Τουρκίας" είναι ο Πολωνός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Γιάροσλαβ Βαλέσα (υιός του Λεχ Βαλέσα), η επίσης ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Άννα-Μαρία Κοράτσα Μπιλντ (σύζυγος του ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ), καθώς και ο Βρετανός τέως ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο οποίος από το 2004 με συνέντευξη στον "Φ" είχε ταχθεί υπέρ της "ντε φάκτο αναγνώρισης της τουρκικής δημοκρατίας της βορείας Κύπρου", δηλαδή του ψευδοκράτους. Επίσης, και το μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Επιτροπή Εξωτερικών, Βρετανός Ρίτσαρντ Χάουιτ. 

Σημειώνεται ότι η ομάδα "Φίλοι της Τουρκίας" είχε συσταθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της Ευρωβουλής (2004-2009), ενώ με νέα πρόσκληση επιχειρείται τώρα η εγγραφή νέων ευρωβουλευτών προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις της Άγκυρας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μόνο. Στην πρόσκληση των "Φίλων της Τουρκίας" επισημαίνεται ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για λήψη κοινών δράσεων και έκδοση κοινών δελτίων Τύπου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα. 


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Now the Greeks will see what a lobby is and what it is supposed to do. I hope the so-called Greek-American lobbyists take notes. A couple of years ago, when I mentioned that the Skopjans had formed a lobby in Brussels, he responded with confidence that lobbies in Brussels do not work! Really? Now that the Turks are starting, he might just might
    think again.
    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή