Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ -ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Διάβασα στον τύπο οτι η υπουργός Παιδείας η κα Διαμαντοπούλου πρόκειται με σειρά μέτρων να αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίαςτου δημόσιου νηπιαγωγείου και του δημόσιου δημοτικού σχολείου θα διαθέσει κονδύλια ύψους 570 εκατ. ευρώ. Θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια έχει προτεραιότητα για την αναβάθμιση της παιδείας. 
Κατά την άποψη μου είναι μία εντελώς λάθος ενέργεια η οποία σε μια περίοδο λιτότητας επιβαρύνει με πάρα πολλά χρήματα τους πολίτες και δεν θά έχει κανένα αποτέλεσμα.  Η δημόσια παιδεία η οποία κοστίζει πανάκριβα στο κράτος είναι τόσο υποβαθμισμένη και προσφέρει άθλιες υπηρεσίες στους πολίτες. Το 70% των Ελληνίδων στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, στο δημόσιο η πλειοψηφία είναι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη απο ηλεκτρονικούς υ/στες και πανάκριβο εξοπλισμό που θα κοστίσει εκατομμύρια αλλά πολύ απλά να μάθουν την Ελληνική γλώσσα. Οσον αφορά τους δασκάλους δεν χρειάζεται να κάνετε προσλήψεις αλλά να αξιοποιήσετε αυτούς που υπάρχουν και είναι πολύ περισσότεροι απο ότι χρειάζονται. Εάν κοστολογήσετε πόσο κοστίζει στο δημόσιο ο μαθητής του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, του λυκείου θα δείτε ότι κοστίζει περισσότερα χρήματα απο ότι πληρώνει ο ιδιώτης στην Σχολή Μωραϊτη ή στο Αμερικανικό κολέγιο, και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι άθλιες. Ας αφήσουμε τα Πανεπιστήμια εκεί γίνεται το μεγάλο "πανηγύρι". Τα 570 εκατ. ευρώ είναι το 1,5 % του ΦΠΑ ενός έτους και εσείς θα τα πετάξετε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Χωρίς στοιχεία χωρίς τεχνικοοικονομική μελέτη, γι αυτό φθασαμε σε αυτό το σημείο της οικονομικής χρεωκοπίας και αναξιοπιστίας.  
Ο κος Στ. Μάνος σε πρόσφατο άρθρο του στον τύπο έγραψε ότι έχουμε τους επταπλάσιους δασκάλους απο την Φινλανδία η οποία έχει το καλλίτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην ευρώπη. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα η χώρα είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία να παράγουν έρευνα και τεχνολογία, για να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως γίνεται στην Δανία, Φινλανδία και Ν. Κορέα. Και όχι "άντρα" του υποκόσμου όπως είναι σήμερα τα δικά μας. 
Επειδή φοβάστε το πολιτικό κόστος προτιμάτε έναν άλλο τομέα στον οποίο θα σπαταλήσετε ένα σωρό χρήματα στον "γάμο του Καραγκιόζη ", αλλά γι αυτόν τον λόγο θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και εσείς θα λέτε ότι "κάνατε έργο" . Τολμήστε να καταργήσετε την συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, καταργήστε το περιβόητο "άσυλο", επιβάλατε την αξιολόγηση στα ΑΕΙ. Βρείτε τρόπους να ελέγξετε την αποδοτικότητα δασκάλων και καθηγητών. Η παιδεία δεν χρειάζεται χρήματα χρειάζεται θεσμούς, έλεγχο ποιότητας και ποσότητας παραγομένου έργου . 

Σπύρο, 
Aυτή την φορά δεν μπορώ να μην  σου πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, ιδίως η τελευταία  σου πρόταση.…. Τολμήστε να καταργήσετε … είναι ότι ποιό σωστό θα μπορούσε να του προτείνεις, άσχετα εάν βροντάς στου ΚΟΥΦΟΥ την πόρτα.
Καλή σου ημέρα
Nικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου