Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ιερώνυμος: "Όπου πρέπει είμαι κομουνιστής, όπου πρέπει πατριώτης"

Ας μου πει κάποιος: αυτός ο άνθρωπος πως εξελέγη Αρχιεπίσκοπος;

Τα δικά του μηνύματα στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος, ένα χρόνο μετά την εκλογή του

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο κ. Ιερώνυμος παραχωρεί συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, μιλώντας για τον προκάτοχό του, το Βατοπαίδι, την εκκλησιαστική περιουσία, τα συνθήματα και το μέλλον.

Μιλώντας για τον μακαριστό Χριστόδουλο, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει: «από την αρχή ήταν φανερό ότι ήμασταν άνθρωποι διαφορετικοί στον χαρακτήρα.

» [...] Ανέκαθεν θα έλεγα η βασική διαφορά μας αφορούσε την ταυτότητα της Εκκλησίας. Για μένα στοχεύει στη σωτηρία του ανθρώπου, είναι βίωμα, πνευματική εμπειρία και ποτέ ιδεολογία. Για τον αδελφό Χριστόδουλο η Εκκλησία είχε έναν μεσσιανικό χαρακτήρα για τη σωτηρία του έθνους και ρόλο σε όλα τα εγκόσμια.»

 

Σχετικά με τα συνθήματα όπως το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», ο κ. Ιερώνυμος σημειώνει ότι το σύνθημα προσφέρεται ως μέσο και τρόπος για την ανάδειξη άλλων σκοπιμοτήτων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, επιφυλάσσεται να πάρει θέση έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες, αλλά τονίζει ότι «οι περίεργες δοσοληψίες με εταιρείες και παράγοντες δεν είναι εκκλησιαστική πολιτική».

Σχετικά τις υποθέσεις της «Αλληλεγγύης» και της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια, σημειώνει ότι το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι η σύλληψη της ιδέας για τις συγκεκριμένες υποδομές ήταν σωστή.

Σχετικά με τη συνεργασία με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της περιουσίας ο κ. Ιερώνυμος δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί ισότιμα: «Λόγου χάριν, έχουμε το τάδε περιουσιακό στοιχείο, πηγαίνουμε στην πολιτεία και προτείνουμε την από κοινού αξιοποίησή του, σεβόμενοι απολύτως τους όρους της σύμβασης.

» [...] Σε αυτό το μοντέλο είμαι έτοιμος να συνεργασθώ. Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα...»

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθαρίζει ότι δεν ήρθε για να κάνει μια ωραία καριέρα: «Ακούστε, δεν είμαι κομμουνιστής. Εκεί που πρέπει όμως γίνομαι. Όπως επίσης εκεί που πρέπει είμαι πατριώτης, είμαι διεθνιστής, ακόμα και χωριάτης».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=983801

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου