Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Πρόσκληση σε γείτονες να επωφεληθούν


Πρόσκληση σε γείτονες να επωφεληθούν
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη με τον Αλβανό ομόλογό της Λ. Μπάσα.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε χθες την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στα Τίρανα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ- να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία.

«Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα», δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον Αλβανό ομόλογό της Λ. Μπάσα, τονίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ «βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική».

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» τον Ιούνιο. Είπε ότι η χώρα του έχει καλέσει «τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που ήρθε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών».

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Αλβανός ομόλογός της υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος» της χώρας του.

Η Ελληνίδα υπουργός είπε ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και ότι στηρίζει τη χαλάρωση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τις χώρες της Ε.Ε.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το μοναδικό δεσμό μεταξύ των δύο λαών που συνιστούν η «δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα» και η «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

Εξάλλου, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία δύο κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ΄40.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/10/1627382.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου