Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

06.02.2009


60 παρευξείνιοι αρχαιολόγοι γράφουν για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα μέσα από τόμους, εκδόσεων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Οξφόρδης

Έλληνες, Τούρκοι και Βούλγαροι αρχαιολόγοι μίλησαν για το αρχαιολογικό έργο στις ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου, σε εκδήλωση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης



Τα ευρήματα 60 περίπου αρχαιολόγων που προέκυψαν από τις ανασκαφές σε αρχαίες ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα μέσα από τόμους, εκδόσεων του Ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Οξφόρδης. Οι τόμοι «Ancient Greek Colonies in the Black Sea» (Αρχαίες ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα), προέκυψαν ως ανάγκη του γεγονότος ότι για πολλές δεκαετίες τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών σε θέσεις ενδιαφέροντος στην παρευξείνια λεκάνη παρέμεναν άγνωστα στο διεθνές επιστημονικό κοινό για διαφόρους λόγους. Τόσο η πολιτική κατάσταση, όσο κυρίως η δυσκολία του γλωσσικού παράγοντα, διατηρούσαν άγνωστα πολλά από τα σημαντικά αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών της εν λόγω περιοχής. Για την επίλυση του θέματος αυτού, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από πρωτοβουλία του τότε διευθυντού του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Δ. Β. Γραμμένου, προέβη στην έκδοση δύο συλλογικών τόμων με σκοπό την παρουσίαση των αρχαιολογικών ερευνών σε 30 αρχαίες ελληνικές αποικίες του Ευξείνου Πόντου.

Οι δύο αυτοί τόμοι με γενικό τίτλο “Ancient Greek Colonies in the Black Sea” (= Αρχαίες ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα) εκδόθηκαν το 2003 από τις εκδόσεις του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Βορείου Ελλάδος σε 1450 σελίδες και περιλαμβάνουν κείμενα στην αγγλική και την γαλλική γλώσσα. Τα κείμενα υπογράφουν έγκριτοι αρχαιολόγοι, υπεύθυνοι των αρχαιολογικών ερευνών σε κάθε υπό παρουσίαση αποικία του Ευξείνου Πόντου.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης επέλεξε να παρουσιάσει και στο κοινό της Θράκης το αρχαιολογικό έργο στις ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου, από τις εκδόσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Οξφόρδης, υπό την γενική επιμέλεια του Ηλία Κ. Πετρόπουλου, λέκτορος του Δ.Π.Θ.. Ο κ. Πετρόπουλος ανέλαβε να εξηγήσει στο κοινό τη σημασία της έκδοσης αυτής, λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων που περιλαμβάνουν, «στο βιβλίο γράφουν αρχαιολόγοι που σκάβουν στις περιοχές αυτές, αλλά σκοπός μας ήταν να συγκεντρώσουμε σε ένα ενιαίο βήμα ανθρώπους που σκάβουν οι ίδιοι μέσα και να παρουσιάσουν τα δικά τους ευρήματα. Μιλάμε για περίπου 60-70 αρχαιολόγους. Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα που παρευξείνιοι αρχαιολόγοι όλοι μαζί γράφουν για την Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι τώρα είχαμε αποσπασματικά από εδώ και από εκεί ξεχασμένα ίσως κάποια δημοσιευμένα άρθρα. Τώρα για πρώτη φορά με τον τίτλο «Αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Μαύρη Θάλασσα» γράφουν και παρουσιάζουν ο καθένας τα δικά του τα πορίσματα και τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους. Μιλάμε για πλουσιότατες περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το έργο έχει πολύ μεγάλη απήχηση στο διεθνές επιστημονικό κοινό και από ό,τι ακούω τουλάχιστον από την Οξφόρδη τα βιβλία έχουν γίνει ανάρπαστα γιατί στην Ελλάδα λίγο το υπουργείο δεν έχει μάρκετινγκ και κάπου δυσχεραίνεται η αποστολή των δύο πρώτων τόμων, αλλά η Οξφόρδη όμως κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και με ευχαριστεί και μένα γιατί τουλάχιστον ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος.

Ο κάθε αρχαιολόγος από αυτές της περιοχές έγραφε στην δική του γλώσσα, βουλγαρικά, ρουμανικά, γλώσσες τις οποίες δεν μπορούσαν να διαβάσουν οι ξένοι επιστήμονες, οι δυτικοί τουλάχιστον. Για πρώτη φορά λοιπόν το αρχαιολογικό αυτό υλικό έγινε προσβάσιμο σε μη ρωσόφωνους, μη ρουμανόφωνους, μη βουλγαρόφωνους δυτικούς αρχαιολόγους και το έχουν εντάξει πλέον μέσα στο ευρύτερο πεδίο της κλασικής αρχαιολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει μεγάλη απήχηση».

Το 2007 ένα νέο συλλογικό πόνημα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο (“Ancient Greek Colonies in the Black Sea - 2”) εξεδόθη από τις έγκριτες αρχαιολογικές εκδόσεις της Οξφόρδης British Archaeological Reports International Series χάρη στην ευγενική χορηγία της οικογένειας Ηρακλή Μπίμπαση και της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Το νέο αυτό έργο αριθμεί τις 1250 σελίδες και αποτελεί συνέχεια του πρώτου δίτομου με άλλες 45 αποικίες και πολίσματα. Με το νέο αυτό δίτομο ολοκληρώνεται η παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου στον Εύξεινο Πόντο.

Για ένα σπουδαίο έργο, έκανε λόγο και η αρχαιολόγος Νικολίτσα Κοκκοτάκη, τ. προϊσταμένη της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, γιατί, όπως εξήγησε «για πρώτη φορά είναι συγκεντρωμένο το αρχαιολογικό έργο, οι ανασκαφές στις αποικίες της Μαύρης Θάλασσας σε 75 αποικίες, εμπορικούς σταθμούς σε όλα τα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Πρώτη φορά εκδόθηκε ένα τέτοιο έργο και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέχρι τώρα μόνο αποσπασματικά κομμάτια είχαμε, καθώς υπήρχε η δυσκολία της γλώσσας. Δεν έχουμε πρόσβαση εμείς στην βιβλιογραφία αυτών των χωρών, είναι δύσκολες οι γλώσσες τους. Τώρα εκδόθηκαν στα αγγλικά οπότε είναι πολύ πιο εύκολο και εύχρηστο για τους υπόλοιπους αρχαιολόγους και για όποιον ενδιαφέρεται διεθνώς».

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Για την παρουσίαση των τεσσάρων αυτών τόμων βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης της Αδριανούπολης, Sümer Atasöy, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Σούμεν της Βουλγαρίας, Ivan Karayotov και ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Ιωάννης Πετρόπουλος. Δήμητρα Συμεωνίδου

Εφημερίς "ΧΡΟΝΟΣ"

Γιά την ανδημοσίευση: Οδυσσέας Τηλιγάδας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου