Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΔΕΗ: Εισήγηση για κατασκευή μονάδας 600 MW

Με διαγωνισμό, αντιρρυπαντική τεχνολογία ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τρίτη, 19 Μαϊου 2009 07:00     

Την εισήγηση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που θα αφορά στην κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το δ.σ. της ΔΕΗ, ενώ θα εγκρίνει και τα αποτελέσματα τριμήνου, στα οποία καταγράφεται έντονη κερδοφορία.

Ο διαγωνισμός θα αφορά σε μονάδα 550-600 MW, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, η οποία θα αξιοποιήσει το λιγνίτη υφιστάμενων και νέων υπό ανάπτυξη ορυχείων και με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.

Με την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, η διοίκηση της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα κάνει σαφές ότι υποβαθμίζει την προτεραιότητα της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας, για την ανάθεση της οποίας ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος πριν από λίγους μήνες.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται σχέδιο για κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι εστιάζουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή, τόσο στην παραγωγή λιγνίτη, όσο και στη δημιουργία ιδιωτικής μονάδας.

Κερδοφορία

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυτά θα είναι έντονα κερδοφόρα και θα διαμορφωθούν στο επίπεδα των 200 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 30 εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών καυσίμων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και της πτώσης των τιμών αγοράς ενέργειας. Εφ΄ όσον δε συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις όλο το 2009, η κερδοφορία της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη δε αναλυτές αναβαθμίζουν τη μετοχή της ΔΕΗ, δίνοντας τιμή-στόχο 22 ευρώ Deutsche Bank και 25 ευρώ η Citi.

Μ.ΚA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου