Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Το υπ. Εσωτερικών ετοιμάζει «μπάρκο» για τους πρόσφυγες

Πλοία - φυλακές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Τα δουλεμπορικά ξεφορτώνουν στα ελληνικά νησιά χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες. Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να δώσει... παράταση στη ναυτική τους περιπέτεια

Με πλοία που θα λειτουργούν ως πλωτά κρατητήρια λαθρομεταναστών σκοπεύει το υπουργείο Εσωτερικών να καταπολεμήσει την αθρόα είσοδό τους στην Ελλάδα.

Το νέο σχέδιο, που βρίσκεται σε επίπεδο μελέτης, ανακοινώθηκε στη χθεσινή κοινή σύσκεψη παραγόντων από το υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Θα δημιουργήσουμε το ελληνικό πλωτό "Έλις Άιλαντ"», λέει στα «ΝΕΑ» χαριτολογώντας ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών. Το πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 500 λαθρομετανάστες, θα περνάει από τα νησιά του Αιγαίου και θα τους παραλαμβάνει. Στη συνέχεια θα κατευθύνεται στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος και θα αποβιβάζει τους λαθρομετανάστες. Αυτή ήταν η επίσημη θέση που διατυπώθηκε και παραπέμφθηκε σε μελέτη αλλά δεν έλειψαν και οι υποστηρικτές της ιδέας πως το πλοίο ή τα πλοία θα πρέπει να βρίσκονται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων ώστε να μην είναι υποχρεωμένες οι ελληνικές αρχές να υποδέχονται λαθρομετανάστες όπως ορίζει ο νόμος, αλλά να τους επαναπροωθούν άμεσα στη χώρα προέλευσής τους. Το κύριο ερώτημα που τέθηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως τις δυνατότητες φιλοξενίας των κέντρων υποδοχής είναι πως ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπορούν να μεταφέρονται εκεί είναι εξαιρετικά μικρός σε σύγκριση με αυτούς που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Μόνο για το 2008 το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε την είσοδο 146.000 λαθρομεταναστών. Η χωρητικότητα όμως των κέντρων υποδοχής δεν ξεπερνάει τις 10.000. «Είναι προφανές πως το πλοίο πολύ σύντομα θα μεταβληθεί από μέσο μεταφοράς παράνομων μεταναστών σε πλωτό κρατητήριο. Χώροι για όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχουν. Απλώς νησάκια που σήμερα βουλιάζουν από τους λαθρομετανάστες θα επιβαρύνονται λιγότερο», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.

Θαλάσσιος... Ασπρόπυργος
Κύκλοι της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου παραδέχονται πως η πρότασή τους ουσιαστικά αποτελεί την πλωτή εκδοχή του Ασπρόπυργου. Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου την εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Ασπροπύργου. Σε περίπτωση που ο αριθμός των συλληφθέντων λαθρομεταναστών αποδειχθεί πολύ μεγάλος για το στρατόπεδο του Ασπροπύργου, τότε η ΕΛ.ΑΣ. έχει δύο ακόμη έτοιμες λύσεις για το Λεκανοπέδιο. Η πρώτη είναι ένα παλιό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στον Πειραιά, η δεύτερη είναι χώρος που λειτουργούσε παλιότερα ως κατασκήνωση και βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Ένα από τα σενάρια κάνει λόγο για πλεύση εκτός των χωρικών μας υδάτων


«Γκέτο ανομίας και διαφθοράς»

ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ σύνθημα «δώστε μας πίσω την πόλη μας» κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καταστηματάρχες και μέλη συλλόγων σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό τρίγωνο (περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Πειραιώς και Ερμού) που έχει μετατραπεί σε «γκέτο ανομίας, διαφθοράς και ασύλληπτων κερδών για παράνομα κυκλώματα διαφόρων ειδών». Αποτελεί κέντρο διακίνησης ναρκωτικών- 4.000 χρήστες, όπως εκτιμούν, έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή- και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων όπως είναι η πορνεία, η εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών, το παρεμπόριο.

Σε ανακοίνωση, η Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου, που μετείχε στη συνέντευξη-διαμαρτυρία, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών. Είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων με την "ύποπτη" ανοχή της Πολιτείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου