Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Τα «γλυκά μάτια» κάνει η Άγκυρα στην Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΤΟΝ ΡΟΛΟ του «καλού παιδιού» προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες παίζει τώρα η Άγκυρα. Λίγα 24ωρα αφότου ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τα περί φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, χθες, διά του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, απηύθυνε πρόσκληση στην Ντόρα Μπακογιάννη για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να μη μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας σε εσωτερικό ζήτημα. 

Λίγες μόλις μέρες αφού ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε την επιθυμία του να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Τσελίκ Κολ μετέβη χτες στη Βασιλίσσης Σοφίας για να επιδώσει στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. 

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η πρόσκληση του Α. Νταβούτογλου γίνεται μολις 9 μερες μετά την ορκωμοσία του και ενώ η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της νέ ας ηγεσίας του τουρκικού ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται, ότι μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2007, ήταν η σειρά της Ντόρας Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Τουρκία. 

Αν και οι προθέσεις των Τούρκων παραμένουν άγνωστες, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτήν την εποχή υπάρχει κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά, καθώς ήδη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα ο Έλληνας αρχηγός στρατιάς, ενώ επίκειται έτερη επίσκεψη στην Άγκυρα του αρχηγού του Ναυτικού στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στις 2 Ιουνίου. 

Πάντως, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες ο Α. Νταβούτογλου να συνοδεύσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, οπότε η πρώτη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί τότε. Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται και στην Κέρκυρα στις 27 και 28 Ιουνίου, για να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ. 


«Να δείξουν ευελιξία οι Σκοπιανοί» 

ΜΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα θερμή για την Αθήνα δήλωση έκλεισε τη χθεσινή επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, καθώς και με τους Ντ. Μπακογιάννη και Β. Μεϊμαράκη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, ο κ. Σέφερ απάντησε ότι ποτέ δεν υπήρξε βέτο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει τη λέξη βέτο, γνωρίζει τη λέξη συναίνεση» ενώ κάλεσε τους Σκοπιανούς να αντιληφθούν ότι «χρειάζεται να δείξουν ευελιξία προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας». Το Σκοπιανό, άλλωστε, αναμένεται να είναι το βασικό θέμα συζήτησης στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα το νούμερο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Στάινμπεργκ με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου