Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ζητούν και οι Αλβανοί να έχουν λόγο για το όνομα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 21 Μαϊου 2009 07:00     

Τη συμπερίληψη Αλβανών πολιτικών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, ζητούν τα αλβανικά κόμματα της γειτονικής χώρας, όπως δήλωσε, χθες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενωση» (DUI), Αλί Αχμέτι.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Αχμέτι σημείωσε ότι η συμμετοχή των Αλβανών της ΠΓΔΜ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης είναι απαραίτητη και θα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το DUI και τα αντιπολιτευόμενα «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και «Νέα Δημοκρατία» του Ιμερ Σελμάνι, συμφωνούν με τη θέση ότι οι Αλβανοί πρέπει να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις και προς τις δύο πλευρές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γκρούεφσκι, ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), Βάλτερ Κόλμπο, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τα «εμπόδια» που θέτει η Ελλάδα σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε διεθνείς οργανισμούς.

Εξάλλου, ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, με αφορμή τις δηλώσεις Αχμέτι, επέκρινε χθες την κυβέρνηση, ότι δεν εκμεταλλεύτηκε το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε σχετικά με το θέμα αυτό, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/21/1666724.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου