Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Γκέτο εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών η Ομόνοια

Οι Ελληνες ωθούνται να εγκαταλείψουν την ανασφαλή πλέον περιοχή, όπου βασιλεύουν τα κυκλώματα

Ρεπορτάζ: Σταυρος Λυγερος

Οτι ακόμα δεν έχουμε μαζική εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων είναι ένα θαύμα, που, όμως, αποκλείεται να κρατήσει πολύ. Οι δρόμοι κάτω από την Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας έχουν μετατραπεί σχεδόν σ’ ένα τριτοκοσμικό γκέτο, που σε λίγο θα είναι άβατο.

Τα ξενοδοχεία που γειτνιάζουν δέχονται πλήθος διαμαρτυριών από τους πελάτες τους, ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις, που ταξιδιωτικά γραφεία ακυρώνουν κρατήσεις γκρουπ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η περιοχή είναι ανασφαλής. Οσοι Ελληνες ακόμα εργάζονται ή πολύ περισσότερο κατοικούν σ’ αυτή την περιοχή εξωθούνται από τα πράγματα να την εγκαταλείψουν.

Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, η μετατροπή των δρόμων σε ουρητήρια και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Είναι και η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας. Οι δρόμοι αυτοί είναι πιάτσες πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών. Οι κλοπές και οι ένοπλες επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι Ελληνες που κατοικούν ή εργάζονται εκεί έχουν να διηγηθούν πολλές τραυματικές εμπειρίες. Η κατάσταση αυτή, βεβαίως, δεν ενοχλεί καθόλου τους ιδιοκτήτες παλαιών και συχνά ακατάλληλων πολυκατοικιών, που τις νοικιάζουν σε λαθρομετανάστες
 με την κερδοφόρο λογική «λίγα από πολλούς». Σε κάθε δωμάτιο στοιβάζονται 10 ή και 15 λαθρομετανάστες, πληρώνοντας 5 - 7 ευρώ ο καθένας ημερησίως. Πολυκατοικίες που ήταν σχεδόν άχρηστες, γιατί χρειάζονταν πολυέξοδες επισκευές, αποφέρουν μ’ αυτή την μέθοδο στους ιδιοκτήτες δεκάδες χιλιάδες αφορολόγητα ευρώ τον μήνα.

Ο νόμος των «νονών»

Κανείς απ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να τα βγάζει πέρα με το πλήθος, εάν δεν ήταν συνδεδεμένος με τους «νονούς», που κάνουν κουμάντο στις διάφορες εθνικές ομάδες λαθρομεταναστών. Αυτοί εξασφαλίζουν την δική τους αντίληψη για την τάξη και, βεβαίως, εγγυώνται την πληρωμή.

Ας σημειωθεί ότι οι λαθρομετανάστες στις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης, όπως οι δρόμοι κάτω από την Ομόνοια, δεν είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων. Στις νέες συνθήκες αναπαράγεται η παραδοσιακή φυλετική δομή προστασίας των μελών έναντι υπακοής και ανταλλαγμάτων. Η δομή αυτή έχει ιεραρχία και κανόνες.

Η επίσημη εκδοχή αυτής της επικερδούς «μπίζνας» είναι ότι τα παλαιά και συνήθως προβληματικά πολυώροφα κτίρια νοικιάζονται σε υποτιθέμενους συλλόγους μεταναστών με σκοπό να χρησιμοποιούνται σαν χώροι εντευκτηρίων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αποθήκες ανθρώπων. Περιττό να σημειωθεί ότι δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις πολεοδομίας, πυρασφάλειας και υγιεινής για να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι επιθεωρητές Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών που έκαναν ελέγχους σε ορισμένα απ’ αυτά τα κτίρια βρέθηκαν μπροστά σε απερίγραπτες καταστάσεις. Ορισμένοι απ’ αυτούς μολύνθηκαν και κατέληξαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Μοναδική εμπειρία είχε πριν από λίγο καιρό και πρωτοδίκης, που πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα, στο πλαίσιο εν εξελίξει δικαστικής διερεύνησης για το ζήτημα.

Παρά το στεγνό γραφειοκρατικό ύφος τους, οι εκθέσεις της Νομαρχίας αποκαλύπτουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Οι φωταγωγοί, οι ταράτσες, οι βοηθητικοί και οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μεταβληθεί σε σκουπιδότοπους. Τα μπαλκόνια, σε πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, ενώ δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιούνται και ως αφοδευτήρια.

Κέντρα εγκληματικότητας

Ειδικά τα μεγάλα κτίρια που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες ανθρώπων έχουν μετατραπεί και σε κέντρα κάθε είδους εγκληματικότητας, δεδομένου ότι πρακτικά είναι άβατο. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο κατειλημμένο κτίριο του πρώην Εφετείου. Πολλοί από τους δράστες κλοπών και ένοπλων ληστειών καταφεύγουν εκεί. Στον κοινό φωταγωγό με το κτίριο του πρώην ΤΕΒΕ (Σατωβριάνδου 25) βρίσκονται πεταμένες πολλές από τις κλεμμένες τσάντες.

Μέχρι στιγμής, οι λαθρομετανάστες δεν προβάλλουν αντίσταση. Το πλήθος των ανθρώπων και οι συνθήκες που επικρατούν, όμως, δεν επιτρέπουν πραγματική αστυνομική έρευνα. Οι αστυνομικοί, άλλωστε, δεν έχουν καμμία διάθεση να ψάχνουν σε συνθήκες, που απειλούν ευθέως την υγεία τους.

Θα ήταν παράλειψη εάν αφήναμε έξω από το κάδρο τους δικηγόρους, που έχουν βρει στους λαθρομετανάστες μια επικερδή επαγγελματική ύλη. Αν και συχνά υψώνουν τη σημαία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού, στην πραγματικότητα λειτουργούν ως αναγκαίο συμπλήρωμα των κυκλωμάτων προστασίας και εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών. Οι εν λόγω δικηγόροι δεν είναι απλοί συνήγοροι σε δίκες. Διεκπεραιώνουν για λογαριασμό των «νονών» και τις ποικίλες υποθέσεις με τις κρατικές αρχές. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, είναι αναμεμειγμένοι και στην έκδοση πλαστών αδειών παραμονής με την ιδιότητα του πολιτικού προσφυγα έναντι 200 - 300 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου