Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Αλλάζει σελίδα ο Ομπάμα

Ο κύκλος της διχόνοιας και της καχυποψίας πρέπει να κλείσει τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο. Δέσμευση για νέο ξεκίνημα και επίλυση των ανοιχτών θεμάτων της Μέσης Ανατολής στη βάση της αμοιβαίας εκτίμησης 10:09

Ο κύκλος της διχόνοιας και της καχυποψίας πρέπει να κλείσει τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του στο Κάιρο, απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο και δεσμεύτηκε για  στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο δρόμο του αλληλοσεβασμού.

"Η σχέση ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση χαρακτηρίστηκε επί αιώνες από συνύπαρξη και συνεργασία, αλλά και από συγκρούσεις και θρησκευτικούς πολέμους. Ηρθα στο Κάιρο αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανοίγοντας την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.


Αλλάζει σελίδα ο Ομπάμα

"Ο βίαιος εξτρεμισμός εκμεταλλεύθηκε τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειψηφία μουσουλμάνων. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αυτών των εξτρεμισμών να ασκήσουν βία έναντίον πολιτών, οδήγησε ορισμένους στη χώρα μου να αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως κάτι αναπόφευκτα εχθρικό, όχι μόνο απέναντι στην Αμερική και τις δυτικές χώρες, αλλά και απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε ο Ομπάμα.

"Οσο η σχέση μας διέπεται από τις διαφορές μας, θα ενισχύουμε εκείνους που ενσπείρουν το μίσος αντί να ενισχύουν την ειρήνη. Αυτός ο κύκλος της καχυποψίας και της διχόνοιας πρέπει να κλείσει", διακήρυξε.

"Ηλθα αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ξεκίνημα βασισμένο στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό, ένα ξεκίνημα βασισμένο στην αλήθεια ότι η Αμερική και το Ισλάμ δεν αλληλοαπορρίπτονται", πρόσθεσε.

Στην Αγκυρα "δήλωσα ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι --και δεν θα είναι ποτέ -- σε πόλεμο κατά του Ισλάμ", είπε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι "θα πολεμήσουμε ακατάπαυστα ενάντια στους βίαιους εξτρεμιστές που αντιπροσωπεύουν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας", διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "απορρίπτουν το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκειών, τον φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών".

Οπως είπε, έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι "μια και μοναδική ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας", εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι "για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τα πράγματα που έχουμε στις καρδιές μας".

Είπε ακόμα ότι, αν και είναι χριστιανός, προέρχεται από μία οικογένεια επί γενιές μουσουλμανική και ότι ως παιδί στην Ινδονησία πέρασε πολλά χρόνια ακούγοντας τη μουσουλμανική πρόσκληση για προσευχή.

"Το Ισλάμ υπήρξε ανέκαθεν ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας", είπε. "Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της ευθύνης μου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να πολεμώ τα αρνητικά στερεότυπα του Ισλάμ όπου εμφανίζονται", πρόσθεσε.

Οχι στον εποικισμό, ναι στη λύση δυό κρατών

Αναφερόμενος στους δεσμούςτων ΗΠΑ με το Ισραήλ, τους χαρακτήρισε  ακλόνητους, καλώντας ωστόσο παράλληλα το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη. "Οι ισχυροί δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ είνα πολύ γνωστοί. Ο δεσμός αυτός είναι ακλόνητος", σημείωσε.

"Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της συνέχισης του ισραηλινού εποικισμού", ο οποίος "παραβιάζει τις συμφωνίες του παρελθόντος και βλάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη. Είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός", υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για ένα κράτος, επισήμανε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

"Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι ανυπόφορη. Η Αμερική δεν θα γυρίσει την πλάτη στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια και για ένα δικό τους κράτος", σημείωσε.

"Η μόνη λύση είναι οι φιλοδοξίες των δύο πλευρών να εκπληρωθούν μέσω δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια", σημείωσε.

Σε κρίσιμη καμπή η υπόθεση του Ιράν

Όσον αφορά το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να "προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις".

"Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε χωρίς προϋποθέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού", ακόμη κι αν θα είναι δύσκολο να "ξεπεραστούν δεκαετίες δυσπιστίας" με το Ιράν, σημείωσε.

"Ωστόσο είναι σαφές για όλους όσοι εμπλέκονται ότι στο θέμα των πυρηνικών όπλων βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή", πρόσθεσε και σχολίασε: "Δεν πρόκειται απλώς για τα αμερικανικά συμφέροντα. Πρόκειται για την παρεμπόδιση μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει αυτήν την περιοχή και τον κόσμο σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο".

Αυτό δεν αποκλείει ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι "κάθε έθνος -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- θα πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια" αν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Συνεχής η μάχη κατά των εξτρεμιστών

Όσον αφορά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν να παραμείνουν σε καμία από τις χώρες αυτές.

"Θα (...) αντιμετωπίζουμε ακατάπαυστα τους βίαιους εξτρεμιστές", επειδή απορρίπτουμε το ίδιο πράγμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων: το φόνο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Και είναι πρώτο καθήκον μου ως πρόεδρος των ΗΠΑ να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό", δήλωσε και πρόσθεσε: "Μη γελιέστε: δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τα στατεύματά μας στο Αφγανιστάν (...) Δεν επιζητούμε στρατιωτικές βάσεις εκεί".

"Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.

Συνάντηση με τον Χόσνι Μουμπάρακ

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμπού Γάιτ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες με τον Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η Αμερική δεσμεύτηκε να εργαστεί σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τις συνομιλίες αυτές, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκε και η κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

«Συζητήσαμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος και τόνισε ότι επέμεινε να συζητήσει κατά προτεραιότητα με τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς «διαθέτει πείρα δεκαετιών για πλήθος θεμάτων».

Διατύπωσε επίσης την πρόθεση να συνεχίσει να συμβουλεύεται τον Αιγύπτιο ηγέτη «τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Από την πλευρά του ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι συζήτησε "ειλικρινά και χωρίς περιστροφές" με τον Αμερικανό Πρόεδρο θέματα επικεντρωμένα στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας, και όπου κάθε επαφή του Ομπάμα με το πλήθος έχει αποκλειστεί, ο αμερικανός πρόεδρος μετακινείται με ελικόπτερο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=3954804


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου