Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΛΠΕ: Εμφαση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Επίδραση στα αποτελέσματα από την πτώση τιμών των αποθεματικών αργού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009 07:00 

Η ανάπτυξη ενός ομίλου όπως τα ΕΛ.ΠΕ. με εκτεταμένες δραστηριότητες από την έρευνα υδρογοναθράκων, τα χημικά, το φυσικό αέριο έως και την ηλεκτροπαραγωγή, μόνο μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποτιμηθεί.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Ιωάννης Κωστόπουλος, στην κριτική που ασκήθηκε για τη μειωμένη κερδοφορία του το 2008, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν από την υποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών αργού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΕΛ.ΠΕ. είναι υποχρεωμένα από το νόμο να τηρούν, περίπου το 75% των αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας, με αποτέλεσμα να καταγράψουν λογιστικές απώλειες από τη μείωση της αξίας τους.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, ο κ. Κωστόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια, όπου η εταιρεία μετέχει σε μεικτή εταιρεία με την ιταλική Edison ενώ κατέχει και το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ

Για τη δεύτερη ο κ. Κωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρονται να προσθέσουν αξία, μέσω της ανάπτυξης της ΔΕΠΑ. «Προτιθέμεθα με αυξανόμενο τρόπο να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και να συμμετάσχουμε σε όποιες εξελίξεις υπάρξουν και απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρξουν» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Ευ. Χριστοδούλου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ., Ευθύμιος Χριστοδούλου, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα δικαιώματα επί των ερευνητέων περιοχών, τα οποία επέστρεψαν στο Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σωστή, αν και δεν έγινε με τον πιο σωστό τρόπο τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι η αξία των δικαιωμάτων αυτών είναι ενσωματωμένη στα ΕΛ.ΠΕ. και με αυτήν εισήλθαν στο Χρηματιστήριο, ενώ το δ.σ. σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την απεμπολήσει.

Ετσι, θα πρέπει το Δημόσιο να αποζημιώσει τον όμιλο για την απομείωση της περιουσίας του. Πάντως ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. υπογράμμισε ότι οι όποιες διαφορές με το Δημόσιο στο θέμα αυτό, θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα «δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσφύγουμε κατά του Δημοσίου, που είναι και μέτοχός μας».

Σε παρέμβαση εκπροσώπου των εργαζομένων ότι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ομίλου, δεν γίνεται με τον πλέον συμφέροντα τρόπο, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε ότι με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, η εταιρεία θα έχει όφελος, καθώς, το ενοίκιο που θα καταβάλλει για το νέο κτήριο, είναι μικρότερο από τα ενοίκια που κατέβαλε μέχρι σήμερα συν τα έσοδα που θα εισπράττει από την ενοικίαση σε τρίτους των ιδιόκτητων κτηρίων.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, σε αυτά δεν έχει συνυπολογιστεί το γενικότερο όφελος από τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών, της μητρικής και των θυγατρικών σε ενιαίο χώρο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα της χρήσης 2008 ανέρχεται σε 45 λεπτά, από τα οποία τα 15 έχουν ήδη δοθεί ως προμέρισμα. Η αποκοπή του μερίσματος των 30 λεπτών, θα ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών την 8 Ιουλίου, ενώ η έναρξη καταβολής του μερίσματος θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1672975.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου