Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Μέτρα για την οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών

Συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους των ομογενών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 04/06/2009 11:50 

Δέσμη μέτρων για την οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των ομογενών Βορειοηπειρωτών.

«Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία δεσμευόμαστε», τόνισε.

«Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε τους οικογενειακούς δεσμούς του με την Ηπειρο, αλλά και την πολιτική που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις του Κινήματος για τους Βορειοηπειρώτες.

«Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και ρύθμισης του θέματος της στρατιωτικής θητείας», σημείωσε και υπέμνησε: «Οταν προσπαθήσαμε, το 2003, να υλοποιήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αντιμετωπίσαμε την κατηγορηματική αντίθεση της Ν.Δ. Και αν αργήσαμε μέχρι το 2003, ήταν διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Ομως, αμέσως, και ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, στηρίζοντας το δικό σας αίτημα και μαζί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αίτημα για την απονομή της ιθαγένειας. Γιατί υπάρχει διαφορετικό πρόταγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.».

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι λειτουργεί με πελατειακή λογική στο ζήτημα της ιθαγένειας και κρατάει τους Βορειοηπειρώτες σε ομηρία.

Επίσης, τόνισε την απόλυτη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην «απουσία θέσης της Ν.Δ. για τις διώξεις της ομογένειας και τη ''σιγή'' για την αμετάκλητη, ερήμην καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις πέντε ομογενών, καθώς και για την καταδίκη του προέδρου της Ομόνοιας, του δημάρχου Χιμάρας, του κ. Μπολάνου».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η πορεία προσέγγισης της Αλβανίας προς την Ε.Ε. συνδέεται με την υποχρέωση της γείτονος να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Ενωση, «προϋποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχει και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία».

«Προφάσεις...»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, υπογράμμισε χθες: «Οι πανικόβλητοι ενορχηστρωτές της μαύρης προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν να δώσουν εξηγήσεις για τους δικούς τους σκοτεινούς ρόλους στις αμαρτωλές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αυτό χρωστάνε στους Ελληνες ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». 

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1673058.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου