Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Τράπεζες: Διαγραφή ενεργητικού 553 δισ.

Τράπεζες: Διαγραφή ενεργητικού 553 δισ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 07:00
323 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1756881


Ανοδικά τις προβλέψεις της για διαγραφές ενεργητικού από τράπεζες της Ευρωζώνης αναθεώρησε η ΕΚΤ.
Επιπλέον ενεργητικό αξίας 187 δισ. ευρώ ίσως να χρειαστεί να διαγράψουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς τα δάνεια σε εταιρείες ακινήτων και κάποιες χώρες της Α. Ευρώπης απειλούν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για διαγραφές ενεργητικού από τράπεζες της Ευρωζώνης κατά 13% στα 553 δισ. ευρώ από τα 488 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει τον Ιούνιο για την περίοδο 2007-2010.

Η έκθεση λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του χρέους κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρώντας την απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από την έκτακτη χρηματοδότηση.

Μία ημέρα ενωρίτερα, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών κάλεσε τις τράπεζες να βελτιώσουν την ποιότητα κεφαλαίων τους, αυξάνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο έως τα τέλη του 2012 προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ζημίες.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθούν οι εναπομείνασες ζημίες από τα κέρδη των τραπεζών από βασικές δραστηριότητές τους σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο.

Στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι από την αρχή της κρίσης, οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν αντλήσει κεφάλαια 1,5 τρισ. δολαρίων.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι τράπεζες της Δ. Ευρώπης εξακολουθούν να κινδυνεύουν από περαιτέρω αύξηση των επισφαλών δανείων στην αναδυόμενη Ευρώπη στην περίπτωση που η τοπική οικονομική επιβράδυνση αποδειχθεί χειρότερη του αναμενομένου ή εάν τα νομίσματα υποχωρήσουν.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν και οι περιπτώσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους από εταιρείες της Ευρωζώνης και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω εάν η οικονομική ανάκαμψη «κατεβάσει ταχύτητα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η παρακολούθηση του ρυθμού αύξησης των δανείων, των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, των επενδυτικών μοντέλων και των κινήσεων στις τιμές μετοχών θα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη «φούσκας» δύο χρόνια νωρίτερα.

Ηδη, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά τιτλοποιημένων προϊόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου