Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Νίκος Μπέλλος, 450 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1756926


Βρυξέλλες

Η εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, η διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, η ενίσχυση της παρουσίας της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή και προώθηση πολιτικών υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελούν τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ-Ανχελ Μορατίνος.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ-Ανχελ Μορατίνος.
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η ισπανική προεδρία θέλει να εκμεταλλευθεί τη νέα συγκυρία στην Ε.Ε. και θα εστιάσει σε δύο βασικές αρχές, την αρχή της καινοτομίας, σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό, επιστημονικό , επιχειρηματικό καθώς και την αρχή της ισότητας.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη προτεραιότητα, ο Ισπανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πλέον η Ε.Ε. διαθέτει μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατο Εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική, οι οποίοι και θα έχουν την αρμοδιότητα της καθοδήγησης της Ευρώπης.

Η ισπανική προεδρία δεν πρόκειται να είναι εθνική αλλά ευρωπαϊκή προεδρία, τόνισε. Θα είναι διακριτική και μετριοπαθής, θα βοηθά και δεν θα ανταγωνίζεται τον Μόνιμο Πρόεδρο και την Ύπατο Αρμοστή. Ο ρόλος της θα είναι συμπληρωματικός και επιβοηθητικός.

Για τη δεύτερη προτεραιότητα, ανέφερε ότι στόχος είναι η οικοδόμηση της απαραίτητης οικονομικής αρχιτεκτονικής, που θα βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την οικονομική κρίση.

Παρατήρησε ότι το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα έχει βελτιωθεί και ότι η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να βγει από την κρίση αλλά και να καταστεί πιο ανταγωνιστική στο μέλλον.

Αναφορικά με την τρίτη προτεραιότητα, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους πυλώνες που συνιστούν το ρόλο και το μοντέλο δράσης της Ε.Ε. στον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και η διαδικασία διεύρυνσης.

Τόνισε ότι η Ισπανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί η διεύρυνση της Ε.Ε. Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε στη δέσμευσή μας να ανοίγουμε νέα κεφάλαια και να εξακολουθήσουμε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια είπε ότι ορισμένες χώρες είναι πιο κοντά στην ένταξή τους στην Ε.Ε. και ειδικότερα για την Π.Γ.Δ.Μ. είπε ότι «μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Αναφερόμενος και στους άλλους πυλώνες του ρόλου και της δράσης της Ε.Ε. ο Ισπανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα επιδιωχθεί η σύσφιγξη των σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, χώρες της Μ. Ανατολής, της Μεσογείου και της Αφρικής.

Σε ό,τι αφορά στην τέταρτη προτεραιότητα, σημείωσε ότι στόχος της ισπανικής προεδρίας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν του σεβασμού όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, όπως και η ενδοοικογενειακή βία.

Επίσης άλλος στόχος είναι η έγκριση του Προγράμματος της Στοκχόλμης που αφορά τους τομείς της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό της μετανάστευσης.

Εκεί τόνισε ότι υπάρχουν χώρες στο Νότο της Ευρώπης που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση και γ' αυτό το λόγο χρειάζεται η επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά όλων των εταίρων.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου