Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Χτύπημα κάτω από τη μέση

Bookmark and Share

Ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το νέο χτύπημα που δέχτηκε χθες η ελληνική οικονομία, με τον διεθνή οίκο Standard & Ρoor΄s να προχωρά σε αιφνίδια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιχειρούσε αντιστροφή του κλίματος με παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από το Α- στο ΒΒΒ+ (όπως έκανε προ ημερών και η Fitch), παρ΄ ότι ήταν ώς ένα σημείο αναμενόμενη από την αγορά και εν μέρει έχει προεξοφληθεί, προκάλεσε αίσθηση σε τραπεζικούς κύκλους σχετικά με τον χρόνο που ανακοινώθηκε, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «χοντρό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας». Κυβερνητικές πηγές μάλιστα μιλούσαν για πιέσεις μέσω των διεθνών οίκων με στόχο τον εκβιασμό της κυβέρνησης για λήψη νέων σκληρότερων μέτρων.

Δηλώσεις
Λίγες ώρες πριν από την υποβάθμιση, στα διεθνή μέσα έκαναν τον γύρο του κόσμου δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 8,7% από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, με θετικές επιδράσεις στις αγορές. Έτσι, το Χρηματιστήριο που παλινδρομούσε μεταξύ οριακής ανόδου και πτώσης από το πρωί, έκλεισε τελικά με ισχυρά κέρδη 2,4% ενώ στην αγορά ομολόγων τα spreads υποχωρούσαν. Αντιδρώντας άμεσα στα «καλά νέα» απ΄ έξω, στην αγορά ομολόγων τα spreads υποχώρησαν στην περιοχή του 2,30% από 2,59% που άνοιξαν στην αρχή της ημέρας. Θετικά στην ψυχολογία των αγορών επέδρασαν και τα επιμέρους μέτρα για πακέτο αποκρατικοποιήσεων 2,5 δισ. ευρώ το 2010, μείωση κατά 4% των μισθολογικών δαπανών (εξαιτίας της απόφασης για πάγωμα μισθών πάνω από 2.000 ευρώ και μείωση επιδομάτων) και ενδεχομένως νέα αύξηση των έμμεσων φόρων. Η... ευφορία αυτή των αγορών και του οικονομικού επιτελείου για τα αποτελέσματα των προσπαθειών αντιστροφής του κλίματος δεν κράτησε πολύ. Το «χτύπημα» της S&Ρ έκανε ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές να μιλούν για κόλαφο εις βάρος της Ελλάδας ενώ η δήλωση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη μείωση του ελλείμματος» που έγινε στο Λονδίνο, οδηγούσε σε προβληματισμούς για το κατά πόσο ένα σχέδιο Β με σκληρότερα μέτρα βρίσκεται προ των πυλών καθ΄ υπόδειξη των αγορών.

Σκληρή στάση
Η Standard & Ρoor΄s είχε θέσει την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης με πιθανότητα υποβάθμισης στις 8 Δεκεμβρίου και σε διάστημα μίας εβδομάδας προχώρησε στην υποβάθμιση. Ακόμα χειρότερα, απειλεί και με περαιτέρω υποβάθμιση καθώς θεωρεί πως τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους». Επιπλέον πιστεύουμε, λέει η S&Ρ, ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων οικονομικών θα αντιμετωπίσουν «εσωτερικά προσκόμματα» τα οποία θα απαιτήσουν προσπάθειες ετών για να ξεπεραστούν. Αίσθηση προκαλεί και η τρίτη επισήμανση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία η επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές- στην οποία διατηρεί την ελληνική οικονομία - αντανακλά το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης «αν η κυβέρνηση αποδειχθεί ανίκανη να κερδίσει ικανοποιητική πολιτική στήριξη για να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής»!

«Αγκάθι» στο να βρεθούν 53 δισ. ευρώ
Η ΝΕΑ υποβάθμιση επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και «διώχνει» αγοραστές ομολόγων, που από το καταστατικό τους επιτρέπεται να αγοράζουν ομόλογα κατηγορίας Α. Το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά το επόμενο έτος 53 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εκ των οποίων τα 13 το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο.

Ανοδικές πιέσεις θα δεχθεί και το κόστος του τραπεζικού δανεισμού με αρνητικές συνέπειες στα επιτόκια δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι υποβαθμίσεις της οικονομίας «σέρνουν» σε υποβαθμίσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη αδυναμία δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, η απόσταση ασφαλείας περιορίζεται πλέον στις δύο βαθμίδες, καθώς η κατώτερη αποδεκτή βαθμολογία είναι ΒΒΒ-, δύο θέσεις χαμηλότερα από τη σημερινή.

Όμως τόσο ο Γερμανός όσο και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι έχει περιθώριο ενός έτους για να επανέλθει στην κατηγορία Α, αφού η ΕΚΤ θα πάψει στο τέλος του έτους να δέχεται τίτλους χαμηλής ποιότητας που κάνει σήμερα αποδεκτούς λόγω κρίσης.


Ανοίγει νέος κύκλος πιέσεων από τις Βρυξέλλες
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την υποβάθμιση, δεδομένοι θεωρούνται νέοι κλυδωνισμοί σε ομόλογα και Χρηματιστήριο, αφού η κίνηση της S&Ρ δείχνει κατά πολλούς παράγοντες της αγοράς ότι η Ελλάδα έχει μπει γερά στο μάτι των αξιολογητών. Εξάλλου, και ο τρίτος διεθνής οίκος, η Μoody΄s, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για να κάνει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ανησυχία προκαλούν άλλωστε οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε την επομένη της συνάντησης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα μάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία» ενώ νωρίτερα και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε σε δημοσίευμά του πως η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα διάσωσης στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Η Βρετανία και οι Βρυξέλλες διατηρούν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο χωρίς εξωτερική βοήθεια» αναφέρει το «Der Spiegel» την ώρα που πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται να δεχθεί νέο κύμα πιέσεων.
ΝΕΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_4778.html#ixzz0a5Cg6KFi

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου