Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αντιδράσεις Πετσάλνικου για τις περικοπές στους βουλευτές [TO BHMA 17-12-2009]

Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ 80%

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Α/ΓΕΣ-Α/ΓΕΝ-ΑΓΕΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΤΕ   ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ  ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ!!!!!!!!

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ Σ.Α. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

Αντιδράσεις Πετσάλνικου για τις περικοπές στους βουλευτές

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος στο ενδεχόμενο νέας περιστολής της βουλευτικής αποζημίωσης, ζήτημα που προκαλεί «υπόγειες» αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών καθώς οι απόψεις τους διίστανται.

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου , ο κ. Πετσάλνικος, ερωτηθείς σχετικώς υπενθύμισε ότι ήδη από την αρχή του τρέχοντος έτους και με απόφαση που ελήφθη επί των ημερών του προκατόχου του κ. Δ. Σιούφα η βουλευτική αποζημίωση είναι μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2008. Η μείωση αυτή, πρόσθεσε, θα ισχύσει «προφανώς και το 2010», χρονιά κατά την οποία «ούτως ή άλλως στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα τα συνολικά κονδύλια είναι για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση μειωμένα» κατά ποσοστό 1,75% και φθάνουν στο συνολικό ποσό των 218,25 εκατ. ευρώ.

«Σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών θα συζητήσουμε για την περαιτέρω συμβολή της Βουλής στις προσπάθειες για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Για το ζήτημα ωστόσο της αλλαγής του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης (κατά το ήμισυ φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο ποσόν προστίθεται στα ενδεχόμενα εισοδήματα από άλλες πηγές), ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε αναρμοδιότητα. «Δεν κάνω εγώ το φορολογικό νομοσχέδιο» απάντησε.

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών στελεχών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων επικρατούν τις τελευταίες ημέρες αντικρουόμενες απόψεις για τη σκοπιμότητα περαιτέρω περικοπής των απολαβών τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν αρκετοί εξ αυτών, αρκούν για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και ανάγκες των βουλευτών, καθώς δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Αντιθέτως οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων τάσσονται υπέρ δραστικής περικοπής των βουλευτικών αποδοχών, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκο να υπενθυμίζει ότι το κόμμα του δεν ψήφισε γι΄ αυτό τον λόγο τον προϋπολογισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης , εξάλλου, ανεβάζοντας τον πήχη, εισηγήθηκε μείωση της τάξης 50% για όσο διαρκεί η κρίση με το επιχείρημα ότι « δεν μπορούμε να πούμε στον λαό "σφίξε το ζωνάρι" κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην "πολυθρόνα" των 7.000 ευρώ τον μήνα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου