Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

20100115 Αντιδρά η Λευκωσία σε κάλπικη «χρυσή ευκαιρία» Νταβούτογλου

Αντιδρά η Λευκωσία σε κάλπικη «χρυσή ευκαιρία» Νταβούτογλου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 07:00
354 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1765783

Για «χρυσή ευκαιρία» λύσης του Κυπριακού έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στη "Σαμπάχ" που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, η οποία την χαρακτήρισε ως "επικοινωνιακό παιχνίδι".




Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα έχει σωστά αποτιμήσει τη συμβολή της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού...
Ειδικότερα, ο κ.Νταβούτογλου - ο οποίος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, μια νέα δέσμη προτάσεων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό- υποστήριξε ότι υπάρχει " εύλογος χρόνος" μέχρι τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο, γεγονός το οποίο "θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά από την ελληνοκυπριακή πλευρά".

"Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, αρκεί οι νέες προτάσεις να μην αργήσουν", είπε, ενώ κατέστησε σαφές ότι "ουδείς πρέπει να περιμένει μονόπλευρες υποχωρήσεις".

Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επανέλαβε ότι "εάν υπάρξει λύση, τότε θέματα, όπως αυτά που συμπεριλάμβανε και το σχέδιο Ανάν όπως η απόσυρση στρατευμάτων, μπορεί να συζητηθούν".

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα έχει σωστά αποτιμήσει τη συμβολή της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς στη λύση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διευκολύνουν τη λύση.

"Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται προς μια θετική προοπτική. Θα συμβάλουν θετικά στη λύση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου συμβάλλει και αυτή στη διαδικασία", είπε. "Έχουμε ενώπιόν μας μια λαμπρή ευκαιρία σχέσεων καλής γειτονίας. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στο μέλλον των λαμπρών αυτών σχέσεων", κατέληξε.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου ενέταξε την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού για επιπρόσθετες προτάσεις στο πλαίσιο των επικοινωνιακών παιχνιδιών της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι εξήγησε στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθεί μια λύση, η οποία όχι μόνο δεν θα βελτιώνει σημαντικά την απορριφθείσα πρόταση λύσης (σχέδιο Ανάν, 2004), αλλά θα αποτελεί και μια δραματική οπισθοδρόμηση.

Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου έχει χαρακτηρίσει τις προτάσεις ισορροπημένες και ότι υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια οι οποίες θα επιδοθούν σύντομα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: "Τον έχω ακούσει. Αν είναι το ίδιο ισορροπημένες και οι υπόλοιπες προτάσεις, αντιλαμβάνεστε πόση ανισορροπία υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου