Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ρωσικής κατασκευής ο πρώτος τουρκικός πυρηνικός σταθμός - Υπογραφή από Β.Πούτιν και Τ.Ερντογάν


Ρωσικής κατασκευής ο πρώτος τουρκικός πυρηνικός σταθμός - Υπογραφή από Β.Πούτιν και Τ.Ερντογάν
Εκτύπωση
E-mail


13-01-2010 21:10:46
«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή του σταθμού έναντι των ανταγωνιστών μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές στα ενεργειακά σχέδια, όπου συμμετέχουν.

«Η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία», είπε ο Β. Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ωστόσο την πτώση κατά 40% στις διμερείς ανταλλαγές κατά την περασμένη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν, πάντως, ότι παραμένουν σταθερές στο στόχο τους να αναβαθμιστούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να φθάσουν εντός πενταετίας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 35 του πλέον επιτυχούς 2008!

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την «πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές» για βελτίωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο αναμένεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι δύο χώρες ολοκληρώνουν την προετοιμασία, ώστε το διμερές τους εμπόριο να διεξάγεται πλέον "με απευθείας συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι, χωρίς μεσολάβηση άλλου διεθνούς νομίσματος". Φαίνεται ότι κάποιοι μπορούν να ζήσουν χωρίς το ευρώ...

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, με τη Μόσχα να επιβεβαιώνει ότι «θα συμμετάσχει ενεργά» στον έως σήμερα τουρκο-ιταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Τζεϊχάν, ο οποίος προορίζεται να καλύπτει με πετρέλαιο και μετά την κατασκευή διυλιστηρίου με πετρελαιοειδή την αγορά της Μ.Ανατολής. Η προετοιμασία νέας τριμερούς ιταλο-ρωσο-τουρκικής συμφωνίας είναι «θέμα χρόνου» κατά τον Β. Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι "η Τουρκία θα δώσει φέτος το πράσινο φως για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream".

«Συμφωνήσαμε ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2010 η τουρκική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις αξιολογήσεις και θα μας δώσει την έγκριση για την κατασκευή του South Stream», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εννοώντας βέβαια το τμήμα που περνάει από την τουρκική ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα αυτή τη πρόθεση», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμσούντας-Τσεϊχάν που θα διοχετεύει το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν έχει προτείνει τη σύναψη «τριμερών συμβάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας» .

«Ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος. Θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα με τους Ιταλούς εταίρους μας», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τ. Ερντογάν ο οποίος συνάντησε και τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε από την πλευρά του την «υποδειγματική» συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον ενεργειακό τομέα. «Ο ενεργειακός τομέας έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία μας είναι υποδειγματική», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Άραγε τι έχει να πει η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που εισηγήθηκε στον αδύναμο Κώστα Καραμανλή το φθινόπωρο του 2008, το "πάγωμα" των ελληνορωσικών σχέσεων, υποτίθεται λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Γεωργία;  Αλλά σε αυτή την χώρα ποτέ τα "τζάκια" δεν λογοδοτούν. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες και η χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου