Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

20100116 Μονόδρομος για τα Σκόπια η συμφωνία για την ονομ

Μονόδρομος για τα Σκόπια η συμφωνία για την ονομασία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 07:00

Νίκος Μπέλλος, 318 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766201

Βρυξέλλες,



H εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας της συμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι.



Εποικοδομητική στάση από τα Σκόπια περιμένει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Πήραμε μια καθαρή απόφαση στο Βουκουρέστι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια αμέσως μόλις φθάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι «Αυτό το πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο και καθώς επιθυμώ να δω πρόοδο, ενθαρρύνω και τις δύο πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και να βρουν μία λύση το συντομότερο δυνατόν». «Ελπίζουμε να δούμε μία εποικοδομητική στάση από τα Σκόπια προκειμένου να γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός», κατέληξε ο κ. Ράσμουσεν.



Από την πλευρά του, απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Γκρουέφσκι τόνισε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές για τη χώρα του, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της συμμαχίας χρειάζεται ομοφωνία και εάν μία χώρα είναι αντίθετη η ένταξη δεν μπορεί να προχωρήσει. «Επικεντρωνόμαστε πολύ σ' αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να βρούμε μία λύση, που θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές», κατέληξε.



Εκτός από τη ζήτηση της ονομασίας, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η αυξανόμενη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στην αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν, όπου ο κ. Ρασμούσεν αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκρουέφσκι τον διαβεβαίωσε ότι αυτή η συνεισφορά εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό και αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι πλέον η ΠΓΔΜ είναι μία χώρα που παρέχει ασφάλεια.



Σε ερώτηση προς τον κ. Γκρουέφσκι εάν αισθάνεται άβολα στέλνοντας τόσους στρατιώτες και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και κανένα από τα πλεονεκτήματα και πότε πιστεύει ότι τα Σκόπια θα γίνουν πραγματικό μέλος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απάντησε ότι η ένταξη, όπως έχει εξηγηθεί, θα γίνει όταν βρεθεί λύση στο ζήτημα που άνοιξε η Ελλάδα πριν 18 χρόνια και για το οποίο λέει ότι μας «μπλοκάρει».



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου