Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

20100116 Και με θετική προσέγγιση για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Και με θετική προσέγγιση για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 07:00

298 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766242

Το άριστο -όπως το χαρακτήρισαν- επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων διαπίστωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γιώργος Α. Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στην παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ.



Προηγουμένως οι κ.κ. Παπανδρέου και Μπορίσοφ είχαν εγκαινιάσει τη διασυνοριακή οδό Θερμών-Ζλάτογκραν, κάνοντας λόγο για ένα νέο ξεκίνημα για μια πιο δυναμική στάση στις διμερείς σχέσεις.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε σχέσεις - πρότυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν και μοντέλο διμερών σχέσεων για όλα τα Βαλκάνια.



Ακόμη, επεσήμανε πως η ιδιότητα της Βουλγαρίας ως πλήρους μέλους της Ε.Ε. δίνει περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς αυτές σχέσεις, για την προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως το 2014 και την επίλυση λεπτών προβλημάτων στην περιοχή.



Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη ότι -όπως διαπίστωσε- ο Βούλγαρος ομόλογός του είναι και αυτός αποφασισμένος, ώστε να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί με τις καλύτερες προοπτικές.


Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι τιμή για τη Βουλγαρία να υποδέχεται έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης, είπε ότι προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι μετά τα εγκαίνια της διασυνοριακής διάβασης για πρώτη φορά ανοίγεται διάβαση σε μήκος 350 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.



Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στη βοήθεια προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ τέλος είπε ότι μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή.



Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με θετικό πνεύμα, ώστε αυτή η μεγάλη επένδυση να λειτουργήσει, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου