Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νέα γενιά επεξεργαστών

Μία νέα «μάχη» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις μεγάλες κατασκευάστριες ημιαγωγών, την ώρα που ένα νέο κύμα από υπολογιστές τύπου tablets, ηλεκτρονικούς αναγνώστες βιβλίων, έξυπνα τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές νέας γενιάς ετοιμάζεται να κατακλύσει την αγορά.

Ο επεξεργαστής Αtom της Ιntel, ο οποίος βασίζεται στην τεχνολογία x86, έχει σήμερα κυρίαρχη θέση στην αγορά των φορητών υπολογιστών τύπου netbook- που αποτέλεσαν φωτεινή εξαίρεση πέρυσι, όταν οι πωλήσεις υπολογιστών δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι φέτος θα καταγραφεί επιβράδυνση στις πωλήσεις netbook, την ώρα που η ζήτηση για τα tablet ή τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης θα ενισχύεται. Εταιρείες όπως οι: Qualcomm, Nvidia και Marvell, επιχειρούν να εξασφαλίσουν σημαντικές συμφωνίες για τις συγκεκριμένες συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν επεξεργαστές βασισμένους στην τεχνολογία ARM- την ίδια τεχνολογία δηλαδή που χρησιμοποιείται και στα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Αν και δεν είναι τόσο ισχυροί όσο ο Atom, οι επεξεργαστές τεχνολογίας ARM έχουν χαρακτηριστικά και επιδόσεις, που αρκούν για υπηρεσίες όπως η πλοήγηση στο διαδίκτυο και η προβολή συνεχούς ροής (video streaming).

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters οι επεξεργαστές αυτοί σε συνδυασμό με μπαταρίες, που προσφέρουν πολλές ώρες λειτουργίας χωρίς επαναφόρτιση, είναι ιδανικές για τη νέα γενιά κινητών συσκευών, που επιδιώκουν ουσιαστικά να καλύψουν το κενό ανάμεσα στα έξυπνα κινητά και τους φορητούς υπολογιστές. Το κλειδί για την επιτυχία των νέων επεξεργαστών φαίνεται ότι θα είναι η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Στη διεθνή έκθεση Ηλεκτρονικών Ειδών του Λας Βέγκας εκ των επεξεργαστών, που ξεχώρισαν, ήταν ο Snapdragon της Qualcomm. Η κινεζική Lenovo παρουσίασε τους πρώτους μικρούς φορητούς υπολογιστές της τύπου smartbook, οι οποίοι βασίζονται στο συγκεκριμένο επεξεργαστή, ενώ τον Snapdragon χρησιμοποιεί σε ορισμένες νέες συσκευές της και η Hewlett Packard.

Η Nvidia παρουσίασε από την πλευρά της το νέο επεξεργαστή Tegra 2 μαζί με μία σειρά από πρωτότυπους φορητούς υπολογιστές tablet και smartbook. Αν και τόσο η Qualcomm όσο και η Nvidia κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τη νέα τεχνολογία τους, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να απειλήσουν την κυριαρχία της Intel. Το κλειδί εδώ φαίνεται να είναι η στάση της Microsoft.

Εάν ο αμερικανικός κολοσσός κλείσει συμφωνίες για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows σε smartbook και άλλους νέας γενιάς φορητούς υπολογιστές που στηρίζονται σε επεξεργαστές ARM, τότε τα δεδομένα του παιχνιδιού θα αλλάξουν.


www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1764521

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου