Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

"Με το βλέμμα στη θάλασσα" η Αθήνα του αύριο

απο το SKAI 

Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα του μέλλοντος

Με το (απο)ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα, που είχε εκπονηθεί από την ηγεσία του παλιού ΥΠΕΧΩΔΕ, να τίθεται εκτός... σχεδίου η εκπόνηση ενός νέου ρυθμιστικού για την Αθήνα του αύριο έχει ήδη αρχίσει.
Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε μια μητρόπολη των 8 εκατομμυρίων με επεκτάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και εκτεταμένους αυτοκινητόδρομους.
Το νέο όραμα για την Αθήνα, όπως εκφράστηκε από το νέο πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και αντιπρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο, δεν προβλέπει πλέον μια Αθήνα που "γυρίζει την πλάτη" στο παραλιακό της μέτωπο, με στόχο την ανάπτυξη προς τα Μεσόγεια, αλλά μια Αθήνα "με το βλέμμα στη θάλασσα".
Συγκεκριμένα, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο θα περιλαμβάνει την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και του μεσογειακού χαρακτήρα της Αθήνας, στα πρότυπα άλλων Δυτικών μητροπόλεων, καθώς και τη διάνοιξη χώρων πρασίνου.
Όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ ο κ. Πολύζος, η μητροπολιτική Αθήνα έχει ένα καταπληκτικό θαλάσσιο μέτωπο έχει τον Σαρωνικό, ένα τόξο που εκτείνεται από το Σούνιο από τον ναό του Απόλλωνα στην Αίγινα έως την Επίδαυρο. Είναι μια παραθαλάσσια μεσογειακή πρωτεύουσα, επισήμανε, και ο στόχος είναι να βρίσκεται εκεί η βασική της ραχοκοκαλιά
Έτσι, ως φυσικό όριο της πόλης ορίζεται η θάλασσα και η επέκταση της θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο το οποίο και θα αναπλαστεί.
συνέχεια
--
www.bloggerkm2009.blogspot.com -
η ζωή μέσα απ'τα μάτια του αρχιτέκτονα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου