Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Πολιτική προσέγγισης με Τουρκία

Πολιτική προσέγγισης με Τουρκία

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης την οποία άλλωστε ο ίδιος εγκαινίασε πριν από δέκα χρόνια.

Η Αθήνα έχει εδώ και πολλά χρόνια, και με διαφορετικές κυβερνήσεις, καταστήσει σαφές ότι έχει επιλέξει τον δύσκολο, έναντι της κοινής γνώμης στο εσωτερικό, δρόμο της στήριξης της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ερχόμενη το τελευταίο διάστημα σε ευθεία αντίθεση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά δεν έχει βρει ανταπόκριση από την Αγκυρα και κάποια στιγμή, εκ των πραγμάτων, ίσως αναγκασθεί να επαναπροσδιορίσει τη στάση της.

Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν τρεις μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του, έδωσε ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του. Τουρκικοί κύκλοι τόνιζαν στην «Κ» ότι η Αγκυρα αποτίμησε θετικά την κίνηση αυτή του νέου Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά σημείωναν ότι πέρα από προθέσεις «θα πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένα βήματα», εννοώντας την αποδοχή μιας σειράς ζητημάτων ως υπαρκτές διμερείς διαφορές, κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Αφού προηγηθεί επίσκεψη του κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Αγκυρα (ο κ. Παπανδρέου αναμένεται πολύ σύντομα να αφήσει το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών και να επικεντρωθεί στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα), είναι πιθανό να υπάρξει επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Θα είναι η πρώτη μετά τον Μάιο του 2004 όταν ο Τούρος πρωθυπουργός ήρθε στην Ελλάδα δύο μόλις εβδομάδες μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους.

Μεσολάβησε η επίσημη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα το 2008, που ήταν η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού μετά από 49 χρόνια.

Υπό το βάρος της δημοσιότητας που έλαβε στις ΗΠΑ το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι πιθανό αυτή να επαναλειτουργήσει εντός του 2010, εξέλιξη η οποία θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για ουσιαστικά βήματα και στις διμερείς σχέσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_03/01/2010_385516

Σχόλιο

Εμείς, ως πτωχοί συγγενείς, προσπαθούμε. Αυτοί.....;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου