Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κλείνουν πρεσβείες, αποφεύγουν πόλεμο

Κλείνουν πρεσβείες, αποφεύγουν πόλεμο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010 07:00
290 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1761280


Εκλεισαν για λόγους ασφαλείας οι πρεσβείες των ΗΠΑ (φωτογραφία) και της Βρετανίας στην Υεμένη.
Η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να ανοίξει στην Υεμένη ένα «δεύτερο μέτωπο» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ούτε να αναπτύξει «προς το παρόν» στρατεύματα στην ταραγμένη αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου, δήλωσε χθες ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εξουδετερώσουν» την Αλ Κάιντα.

«Δεν θα έλεγα ότι σκοπεύουμε να ανοίξουμε ένα δεύτερο μέτωπο», είπε ο Μπρέναν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, μία ημέρα αφότου οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής δράσης τους στην Υεμένη και τη Σομαλία, έπειτα από την αποτυχούσα τρομοκρατική επίθεση ανήμερα τα Χριστούγεννα σε αμερικανικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ από το Νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ.

Ο Τζον Μπρέναν πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Αλ Κάιντα εκπαιδεύει άνδρες στην Υεμένη και προσπαθούν να εξακριβώσουν αν «υπάρχει εκεί κάτω και άλλος Αμπντουλμουτάλαμπ».

Σε άλλη συνέντευξή του στο CNN ο προεδρικός σύμβουλος δήλωσε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον στόχου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

Νωρίτερα χθες οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. Στους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι να υπάρξει νεότερη ειδοποίηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και ξένους διπλωμάτες. Το προσωπικό της πρεσβείας στην Υεμένη δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ζητήθηκε σε όλους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Επίσης και η Ισπανία αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού στην πρεσβεία της στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να την κλείσει «για λόγους ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι Βρετανία και ΗΠΑ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν από κοινού το σχηματισμό αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Υεμένη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα φαινόμενα τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου