Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Ρωσία: Σε νέο υψηλό η παραγωγή αργού

Ρωσία: Σε νέο υψηλό η παραγωγή αργού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010 07:00
321 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1761242


Περισσότερο πετρέλαιο παράγει η Ρωσία από τον παραδοσιακό παγκόσμιο ηγέτη, τη Σαουδική Αραβία.
Σε νέα υψηλά επίπεδα στη διάρκεια της μετα-Σοβιετικής περιόδου εκτινάχθηκε η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το 2009, αφού αυξήθηκε κατά 1,5%, καθώς νέα προγράμματα έβαλαν τέλος στη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε πέρυσι.

Ετσι, η μεγαλύτερη παραγωγός αργού στον κόσμο «είδε» ξανά την παραγωγή της να αυξάνεται, μετά το πλήγμα που υπέστη πέρυσι, όταν η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, η Ρωσία παρήγαγε 9,925 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι, ποσό ρεκόρ μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε σχέση με τα 9,78 εκατ. βαρέλια του 2008 και τα 9,87 εκατ. βαρέλια του 2007.

Η επιστροφή στην άνοδο προκάλεσε πράγματι έκπληξη, καθώς αναλυτές στα τέλη του 2008 ανέμεναν ότι η πτώση της παραγωγής θα συνεχιζόταν εξαιτίας της μη αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων, αλλά και της απότομης πτώσης των τιμών αργού.

Ομως, η τιμή αργού ανέκαμψε και οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι όπως Rosneft επιτάχυναν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Ανατολική Σιβηρία προκειμένου να προμηθεύσουν με αργό τον πρώτο πετρελαιαγωγό της Ρωσίας προς τον Ειρηνικό. Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η Ρωσία θα παραγάγει 1,1% περισσότερο πετρέλαιο το 2010, καθώς οι πετρελαιοπηγές στην Α.Σιβηρία προσφέρουν αρκετό πετρέλαιο για να αντισταθμίσουν την πτώση ώριμων κοιτασμάτων στα δυτικά.

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία παράγει περισσότερο πετρέλαιο από τον παραδοσιακό παγκόσμιο ηγέτη, τη Σαουδική Αραβία, η οποία συγκράτησε την παραγωγή της προκειμένου να ανταποκριθεί στις μειώσεις της παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ. Η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μειώνοντας παράλληλα το κόστος μετά την εξασθένηση του ρουβλίου, έναντι άλλων νομισμάτων στις αρχές του 2009.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια πετρελαίου προς διυλιστήρια της Λευκορωσίας επειδή δεν υπήρξε συμφωνία ως προς τους όρους για το 2010, όπως ανέφεραν traders, εξέλιξη που απειλεί να δημιουργήσει μία επανάληψη της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας τον Ιανουάριο του 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου