Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Oι παρενέργειες της ανοιχτής διακυβέρνησης



Oι παρενέργειες της ανοιχτής διακυβέρνησης
 Επιθετικά και ακραία σχόλια για το θέμα των μεταναστών

Του Βασιλη Νεδου
Το πρωί της Τρίτης, ούτε 24 ώρες μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, στο υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης. Στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr) εμφανίστηκαν εκατοντάδες αρνητικά σχόλια για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά το οποίο μετανάστες αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές. Το 80% των σχολίων ήταν επιθετικό, δημιουργώντας στο επιτελείο του υπουργού Εσωτερικών -και όχι μόνο- την αίσθηση ότι πρόκειται για οργανωμένη αντίδραση ακραίων κύκλων, οι οποίοι μάλιστα ενθαρρύνθηκαν και από τις δημόσιες αντιδράσεις που καταγράφηκαν σε μικρή μερίδα του πολιτικού κόσμου.
Η πληροφορία ανησύχησε, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, και το Μέγαρο Μαξίμου. Γρήγορα το γεγονός γνωστοποιήθηκε και από την Ιπποκράτους εδόθη πάραυτα εντολή να γίνει κομματική εξόρμηση και να εισέλθουν στην ιστοσελίδα όσοι μπορούν, προκειμένου το ισοζύγιο αρνητικών – θετικών απόψεων για το νομοσχέδιο να ισορροπήσει. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα αναρτάς στο Διαδίκτυο», είπε, όταν έμαθε το περιστατικό, χαριτολογώντας, εκ των επιστρατευθέντων για την «ανατροπή» του αρνητικού αποτελέσματος.

Aντιδράσεις

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαίωσε τους φόβους όσων εξέφραζαν επιφύλαξη για την ηλεκτρονική διαβούλευση και τους κινδύνους που ενέχει. Τα δικαιώματα των μεταναστών, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ζήτημα εξόχως ευαίσθητο και ευπρόσβλητο από κάθε λογής «κακοπροαίρετους». Πέρα όμως από τις οργανωμένες αντιδράσεις, υπάρχουν και οι φυσιολογικές και -ώς ένα βαθμό-αναμενόμενες για ένα θέμα το οποίο διχάζει σχεδόν όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Εκτός αυτού, υπάρχει μια πληθώρα νομοσχεδίων τα οποία θα έλθουν και θα ρυθμίζουν μια σειρά άλλων εξίσου ευαίσθητων θεμάτων. Ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα, που έχει ήδη ξεκινήσει στο Διαδίκτυο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και έχει γίνει ήδη αντικείμενο χιλιάδων σχολίων τα οποία δεν είναι ιδιαιτέρως ευμενή και απ' ό,τι φαίνεται προέρχονται από ευρύ φάσμα πολιτών, από ποικίλες οικονομικές κατηγορίες. Εχουν γίνει ήδη πάνω από 10.000 σχόλια και αναμένεται μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης, να ξεπεράσουν ενδεχομένως και τα 15.000.
Σύντομα, αναφέρουν αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα χρειαστεί να ληφθούν κάποιες κοινωνικά «δυσάρεστες» αποφάσεις για οικονομικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Μέχρι στιγμής δεν δημιουργούνταν αντιδράσεις, κυρίως διότι τα περισσότερα νομοσχέδια που αναρτήθηκαν προς διαβούλευση αφορούσαν «ανώδυνες» και μάλλον δημοφιλείς ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, εκείνη της υποχρεωτικής δημοσίευσης στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων που λαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή περί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στους πρώτους μήνες του 2010 θα αναρτηθούν προς διαβούλευση «δύσκολα» νομοσχέδια, όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και ο τρόπος λειτουργίας των κολεγίων, ο τρόπος ανάθεσης δημοσίων έργων και μελετών, καθώς επίσης και ο εκλογικός νόμος.
«Αντέχουμε», αναρωτιούνται, «τη σκληρή κριτική που με βεβαιότητα τότε θα δεχθούμε;». Μία από τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα έχει δοθεί ήδη από την Ιπποκράτους, στελέχη της οποίας έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις ανά την Ελλάδα, που μετά τις γιορτές θα εντατικοποιηθούν, κατόπιν μάλιστα παραίνεσης και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ανησυχίες

Τις ανησυχίες περί διαβούλευσης δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Πιστεύει ότι ακόμη και αν οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν των θετικών, πρόκειται για θεμιτή εξέλιξη. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η έλλειψη διαβούλευσης δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη ουσιαστικά απέδωσε τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας στο γεγονός ότι δεν υπήρξε διαβούλευση.
Είπε μάλιστα ότι αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, οι πολίτες θα επεσήμαιναν τις αδυναμίες και θα εντόπιζαν τις πιθανές δυσκολίες. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υποχωρήσει βήμα σε σχέση με τη διαβούλευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου