Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Solomon Ghanis κλπ

Γκανής Σολομών: "Να αναλάβει η Γερμανία τις ιστορικές της υποχρεώσεις"
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/01/2010
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, που απευθύνεται και στην ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, απέστειλε ο Σολομών Γκανής, Έλληνας εβραϊκού θρησκεύματος που έχασε 15 συγγενείς του στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ζητά από την κυβέρνηση της Γερμανίας να αναλάβει τις ιστορικές της υποχρεώσεις, σημειώνοντας πως με τη δήλωσή του ο Σόιμπλε υπερέβη τα εσκαμμένα. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αισθήματα θυμηδίας και αγανάκτησης προκάλεσαν στον Ελληνικό λαό οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας:
"Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων" δήλωσε ο κ. Σόιμπλε παίζοντας "εν ου παικτοίς" και υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα.
Είναι όμως άξιον απορίας το ότι πράττει ως να αγνοεί ο κύριος υπουργός:
- Τα τραγικά λάθη, φευ, των Γερμανών, που εκόντες - άκοντες "μπόρεσαν" και πλήρωσαν οι Ελληνες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία οι κρατούμενοι οδηγούνταν σε φρικτό θάνατο ή σε καταναγκαστική - εξαντλητική εργασία, την οποία ουδέποτε αποζημίωσε η Γερμανία.
Ο Γερμανός επίσημος είτε αγνοεί είτε "αγρόν ηγόρασε":
- Για τα αποτρόπαια εγκλήματα τόσων συμπατριωτών του, που αδυνατεί να τα συλλάβει και η πλέον νοσηρή φαντασία.
- Για το αναγκαστικό δάνειο προς την Γερμανία, στο οποίο υποχρεώθηκε η κατεχόμενη Ελλάδα, την κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης της πατρίδας μας, την αρπαγή της σοδειάς της ελληνικής υπαίθρου για τις "ανάγκες" του γερμανικού επεκτατισμού.
- Για τις ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών και τα σκελετωμένα κορμιά από την πείνα στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής.
- Για τα αποκρουστικά πειράματα σε ανθρώπους, που υποβίβαζαν στο έσχατο σημείο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Γνωρίζει άραγε ο Γερμανός υπουργός τι στοίχισαν στην Ελλάδα τα ανομήματα του ναζισμού, η ισοπέδωση των ελληνικών πόλεων και χωριών, η καταστροφή των υποδομών, οι ακρωτηριασμοί και οι θάνατοι;
Με ποιο δικαίωμα άραγε η Γερμανία συνεχίζει να αρνείται μέχρι σήμερα την αποζημίωση της πατρίδας μας για τις εκατόμβες των νεκρών και τα ειδεχθή εγκλήματα όπως των Καλαβρύτων;
Με ποιο δικαίωμα η γερμανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται δια του υπουργού της σαν να μην υπήρξε ποτέ "ούτε γάτα ούτε ζημιά";
Μήπως δεν υπήρξε η τριπλή κατοχή της Ελλάδας, η σφαγή των νηπίων και βρεφών του Διστόμου και ο διωγμός των Ελλήνων Εβραίων, από τους οποίους διεσώθη μόλις το 14%;
Ο πλήρης αφανισμός των Εβραίων της Ελλάδας από τους Ναζί αποφεύχθηκε χάρη στην αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ), στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και σε φωτισμένους ιεράρχες όπως ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.
Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει συν τοις άλλοις μεγαλύτερο σεβασμό προς την Ελλάδα, η ιστορική διαδρομή της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγώνες υπέρ της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αυτοδιάθεσης, της εθνικής ανεξαρτησίας, με αγώνες κατά της τυραννίας και της βαρβαρότητας.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι κατά τη ναζιστική εισβολή οι Γερμανοί αξιωματικοί, σε αναγνώριση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων μαχητών, μετά την κατάρρευση του μετώπου, απέδωσαν τιμές παρουσιάζοντας όπλα.
Αυτές τις ημέρες, στις 27 Γενάρη του 2010, συμπληρώνονται 65 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.
Στο αποκρουστικό αυτό κάτεργο, έχασε και ο γράφων 15 συγγενείς του, που βρήκαν φρικτό θάνατο, με μοναδικό επιζήσαντα τότε τον πατέρα του.
Σε πίστωση της ιστορικής μνήμης προτείνω στον κ. Σόιμπλε να εισηγηθεί στη γερμανική κυβέρνηση:
1. Να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, που παραμένουν ακόμη ανεξόφλητες, για την τεράστια θετική και αποθετική ζημία που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική εισβολή και την τριπλή κατοχή που της επεβλήθη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
2. Να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για όσους σύρθηκαν σε αναγκαστική ομηρία στο κολαστήριο του Άουσβιτς, επιζήσαντες και μη, στην επέτειο της 27.1.2010.
Να αποδώσει τιμές στους Έλληνες ομήρους του Άουσβιτς για την ηρωική εξέγερση που πραγματοποίησαν πριν την απελευθέρωση.
Οι Έλληνες αυτοί, εβραϊκού θρησκεύματος, μόλις έμαθαν για την απελευθέρωση της Αθήνας μάζεψαν τα κουρέλια τους, κομμάτια γαλάζιου και άσπρου χρώματος, έφτιαξαν την ελληνική σημαία, βγήκαν στην κεντρική πλατεία του στρατοπέδου κρατώντας περήφανα την γαλανόλευκη και τραγουδώντας τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Ναζί.
3. Να πρωτοστατήσει υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε συγκεκριμένα:
- να εξασφαλισθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοϊκό πλαίσιο οικονομικής στήριξής της.
- να ενθαρρυνθεί ουσιαστικά η προσπάθεια της Ελλάδας για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των σημαντικότατων πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως οι φυσικοί πόροι, η πολιτιστική της κληρονομιά, ο ελληνισμός και η γεωπολιτική της θέση.
4. Να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ την πάγια καθιέρωση, κατ' έτος, ημέρας ενεργού υποστήριξης των λαών που στερούνται των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης, εθνικής ανεξαρτησίας, επιβίωσης και έμπρακτης καταδίκης κυβερνήσεων για ενέργειες που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων αυτών.
Θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι η Γερμανία, καταστραφείσα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο αυτή προκάλεσε, ευεργετήθηκε λαμβάνοντας τεράστια οικονομική βοήθεια για την ανόρθωσή της.
Ελαχίστη υποχρέωσή της συνεπώς είναι να ενεργεί πάντα με γνώμονα την αρχή της αλληλεγγύης, στην οποία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά πόσα οφείλει.
Οιαδήποτε άλλη πολιτική στάση της Γερμανίας δεν βασίζεται στις ιστορικές της υποχρεώσεις, αλλά σε "προφάσεις εν αμαρτίαις".



Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/01/2010
    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ
    Προσβεβλημένοι οι Έλληνες από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αρνείται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας για τη δημοσιονομική κρίση και ξεχνάει τις κατοχικές οφειλές
    “Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων”. Η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας. Και όχι τυχαία. Εξήντα περίπου χρόνια μετά τη γερμανική κατοχή, οι μνήμες δεν έχουν σβηστεί. Και πρώτα από όλα από εκείνους που έζησαν και βίωσαν την πλέον, ίσως, σκληρή εποχή του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
    Η δήλωση Σόιμπλε έδωσε την αφορμή για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν. Θύμισε την απροθυμία που έχουν δείξει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλονται από το “κατοχικό δάνειο”, την καταστροφή υποδομών της χώρας και για την αποζημίωση των θυμάτων. Θύμισε όμως και μια -άλλου τύπου- “απροθυμία” των ελληνικών κυβερνήσεων. “Απροθυμία” να αξιοποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας: από τη Siemens και την εκμετάλλευση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από γερμανική εταιρεία μέχρι την πώληση του ΟΤΕ είναι φανερό πως βιώνουμε μια ιδιότυπη, οικονομική αυτή τη φορά, ηγεμονία της Γερμανίας.
    Ήρθαμε σε επαφή με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους ζητήσαμε να σχολιάσουν τη δήλωση του κ. Σόιμπλε, αλλά και κατά πόσο είναι “ζωντανό” το αίτημα για την καταβολή των αποζημιώσεων. Χαρακτηρίζουν "προκλητικές και θρασείες" τις δηλώσεις, ενώ θεωρούν πως το αίτημα για την καταβολή των αποζημιώσεων είναι ακόμη "ζωντανό".
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=515330

    Σχόλιο
    Να μας πει ο κ. Σόιμπλε τι έκανε στον πόλεμο ο μπαμπάς του.
    ΣΓΣ
    -- 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου