Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Το μισθωμένο γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου αναχώρησε, καθώς δεν δόθηκε το πράσινο φως για την εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος!
Με μια δισέλιδη ενδοεταιρική ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι της Ενεργειακής Αιγαίου την αναχώρηση από την περιοχή της Καβάλας του γεωτρύπανου που ολοκλήρωσε τη επιτυχημένη γεώτρηση στην περιοχή Ε.
Το... γεωτρύπανο Ensco 85 ανέμενε το πράσινο φως για να ξεκινήσει νέες έρευνες σε άλλη περιοχή χωρίς όμως τελικά να υπάρξει θετικό τέλος. Αιτία σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το γεγονός ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο νέος γύρος ερευνών από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πως εμπλέκονται τα ΕΛΠΕ στην υπόθεση και γιατί στην ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου, αφήνονται σαφείς αιχμές σε βάρος τους; Η νέα γεώτρηση που σχεδίαζε η Ενεργειακή Αιγαίου, αφορούσε περιοχή στα δυτικά της Θάσου, όπου τα δικαιώματα έρευνας ανήκαν σε ποσοστό 70% στην καναδική Calfrac Well Services Ltd, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στα Ελ.Πε. Ενώ λοιπόν η Ενεργειακή Αιγαίου είχε συμφωνήσει με την Calfrac Well Services Ltd, για τη μεταβίβαση και εκχώρηση του ποσοστού και η μεταβίβαση είχε εγκριθεί από το υπουργείο ανάπτυξης από τον περασμένο Οκτώβριο βάσει της σύμβασης παραχώρησης για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση έπρεπε να δοθεί η συναίνεση των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου, τα ΕΛΠΕ προέβαλαν διάφορες αβάσιμες αιτιάσεις για να μην παράσχουν τη συναίνεσή τους, η οποία μάλιστα στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ως «τυπικά απαιτούμενη».
Από την πλευρά τους κύκλοι των ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι η άρνηση του ομίλου να δώσει την έγκρισή του στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης, οφείλεται στο ότι δεν έχουν παρασχεθεί τραπεζικές εγγυήσεις, που ζητήθηκαν. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ επικαλούνται για την άρνησή τους τα υπαρκτά και μεγάλα κενά στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας.
Στην ανακοίνωσή της η Ενεργειακή Αιγαίου επισημαίνει πάντως ότι η άρνηση αυτή «επιβάλλει την διακοπή του επενδυτικού μας πλάνου και τη διακοπή των ερευνητικών μας προγραμμάτων που θα διασφάλιζαν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της Εταιρείας». Επίσης η Ενεργειακή Αιγαίου προαναγγέλλει την άσκηση όλων των απαραίτητων ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εταιρείας και της Καβάλα Oil. Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για «συμπεριφορές και καταστάσεις» που προκαλούν όχι μόνο ερωτηματικά, αλλά ευθέως και την «κοινή λογική».
Η εταιρεία είναι αλήθεια ότι έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στο διάστημα που διαχειρίζεται τις τύχες της πολύπαθης Καβάλα oil. Μέσα σε διάστημα 12 μηνών μεταξύ άλλων πραγματοποίησε δύο μεγάλες και σύνθετες γεωτρήσεις και έφερε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια νέο κοίτασμα σε παραγωγή στην Ελλάδα, καθιστώντας την Καβάλα Oil συνομιλητή με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της Έρευνας & Παραγωγής (Schlumberger, Βaker, Haliburton, Odfjell, Northern Offshore, Ensco International) και ξαναβάζοντας την Ελλάδα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Όσο για την επόμενη μέρα, αυτή είναι προβλέψιμη καθώς χωρίς νέες γεωτρήσεις η πορεία είναι διαγεγραμμένη.
Πάντως στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μαθιό Ρήγα, αναφέρεται ότι εφόσον οι συνθήκες ανατραπούν και ευοδωθεί η συνέχιση των ερευνητικών εργασιών, τότε το γεωτρύπανο θα επιστρέψει στην Καβάλα.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι η Ενεργειακή Αιγαίου, συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητα της μετατοπίζοντας πλέον το ερευνητικό της ενδιαφέρον, στις αγορές της Αιγύπτου και της Τυνησίας όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη διασφαλίσει τις σχετικές άδειες. Πάντως το πρόωρο τέλος των ερευνητικών προσπαθειών στην περιοχή της Καβάλας, αφήνει πίσω του πολύτιμη «κληρονομιά» παραγωγής που υπερβαίνει τα 5000 βαρέλια και η οποία εξασφαλίζει 280 θέσεις εργασίας και αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Kavala Oil Capital.
(ΠΗΓΗ)
http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/03/blog-post_5390.html

Για περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου search με αυτό λήμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου