Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Πράσινο φως» για διπλή ανάπλαση σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 07:00
Έστα Σωτηροπούλου, Τέτη Ηγουμενίδη, 1185 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1784484





Η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, κάνουν δηλώσεις για τα έργα στο Βοτανικό.
Την κατασκευή μικρότερου εμπορικού κέντρου, με τη μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,2 από το 1,6, την πλήρη κατάργηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του Παναθηναϊκού καθώς και του δημοτικού και πολυλειτουργικού κτηρίου του Δήμου Αθηναίων, στο Βοτανικό προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα για τη διπλή ανάπλαση των περιοχών Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού που παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων.



Τ. Μπιρμπίλη: Μειώνεται η συνολική δόμηση και αυξάνεται το πράσινο στον Βοτανικό.
Οπως δήλωσε η κα Μπιρμπίλη το πρόγραμμα αυτό δίνει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση και την απόφαση του ΣτΕ για παύση των έργων στην περιοχή του Βοτανικού και στοχεύει στην πραγματοποίηση της διπλής ανάπλασης, της απόδοσης της Λ. Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας, και στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Η νέα ρύθμιση, πρόσθεσε η υπουργός, μειώνει κατά 66.000 τ.μ τη συνολική δόμηση, αυξάνει κατά 30.000 τ.μ. το πράσινο στο Βοτανικό, η δομημένη έκταση είναι μικρότερη και εξασφαλίζει την άμεση κατεδάφιση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας με την έναρξη των εργασιών.

Επισπεύδων του προγράμματος εξακολουθεί να είναι ο Δήμος Αθήνας ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν θα διαθέσει γι' αυτό ούτε ένα ευρώ και παράλληλα θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας.


Ν. Κακλαμάνης: Πραγματικότητα το όραμα της διπλής ανάπλασης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι «η υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό», διότι με την πρόταση που παρουσίασε και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα θα γίνει πραγματικότητα το όραμα της διπλής ανάπλασης.

Περιβαλλοντικό κέρδος

Στην ερώτηση αν τελικά ο Δήμος Αθηναίων είναι χαμένος λόγω της θυσίας του πολυλειτουργικού κτηρίου του δήμου, συνολικής επιφάνειας 43.000 τ.μ., ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε:

«Η πόλη της Αθήνας δεν είναι χαμένη, είναι κερδισμένη, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά. Διότι μέσω των έργων του γηπέδου, των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, των εμπορικών κτηρίων, των δρόμων και των άλλων έργων υποδομής που χρειάζονται, συν τη διαμόρφωση της Λ. Αλεξάνδρας, σε μια εποχή δύσκολη γίνονται επενδύσεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που θα είναι τουλάχιστον 3.000».

Τα βασικότερα σημεία του νέου προγράμματος είναι:

- Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτήριο του Δήμου Αθηναίων.

- Καταργείται πλήρως το κτήριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

- Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στη δόμηση που θα καταλάμβανε το κτήριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

- Ενσωματώνονται πλήρως στο κτήριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτήριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

- Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τ.μ. περίπου).

- Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτηρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Το ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

- Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

- Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

- Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με το ν. 3481/2006.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ με Π.Δ. θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του.

Η ΠΑΕ ΠΑΟ

Αντιρρήσεις και ερωτηματικά προκάλεσαν στον Παναθηναϊκό οι προτάσεις της κας Μπιρμπίλη, σχετικά με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης.

Η «πράσινη» ΠΑΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της διά στόματος του εντεταλμένου συμβούλου της, Βαγγέλη Σαμαρά. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού έγκειται στη νέα καθυστέρηση που αναμένεται να έχει το έργο.

Όλα δείχνουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα χρειαστεί ένα επιπλέον εξάμηνο, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των «πρασίνων».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά: «H δέσμη προτάσεων που παρουσιάστηκε σήμερα (χθες) από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε προτείνει μία εφικτή, σύννομη και εφαρμόσιμη λύση που θα επέτρεπε την άμεση ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή.

Με γνώμονα την προστασία των δικαίων αιτημάτων και συμφερόντων του Παναθηναϊκού οι παραπάνω προτάσεις θα μελετηθούν ενδελεχώς για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις».

Η Επιτροπή

Μόλις έγιναν γνωστές οι θέσεις της Πολιτείας για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, η αντίδραση της «Επιτροπής πολιτών για τη διάσωση της περιοχής του Ελαιώνα» ήταν άμεση.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι «οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της διπλής ανάπλασης» και δηλώνουν έτοιμοι να «συνεχίσουν μέχρι και την τελική νίκη για το νέο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας».

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ικανοποίηση στη ΜΒΔΤ

Ικανοποιημένη και δικαιωμένη εμφανίζεται από την πλευρά της η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) από τις εξελίξεις αν και θα υποχρεωθεί εν τέλει να περιορίσει σε τετραγωνικά μέτρα το μέγεθος της ανάπτυξής της.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο τα στελέχη της δείχνουν ανακουφισμένα μιας που ακόμα μια μικρή παράταση της εκκρεμότητας θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για την εταιρεία. Μεταξύ άλλων στο τέλος Μαρτίου λήγει η παράταση που είχε για την αποπληρωμή του δανείου των 125 εκατ. ευρώ που αφορά στο εμπορικό κέντρο.

Με βάση τα όσα είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, το εμπορικό κέντρο της ΜΒΔΤ μετά την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται ότι θα έχει μια αποτίμηση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ (έναντι 580 εκατ. αρχικώς) ενώ τα ετήσια έσοδά του υπολογίζονται σε 27,5 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. αν κτιζόταν με βάση τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης.

Σημειώνεται ότι το μέγεθός του θα είναι τελικά παρόμοιο με αυτό του The Mall Athens. Η ΜΒΔΤ έχει κάνει γνωστό (πριν από τη 14 μηνη αναστολή εργασιών στο εμπορικό κέντρο) ότι συζητά με επενδυτές την πιθανή πώλησή του και έτσι εκτιμάται ότι με το που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο οι συζητήσεις αυτές θα επαναληφθούν. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε χθες με κέρδη 11,27%.

Τ. ΗΓ.

Ο Ερασιτέχνης κρατά αποστάσεις


Αποστάσεις κράτησε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, μετά τις προτάσεις της Πολιτείας στο θέμα της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου πραγματοποίησαν έκτακτο συμβούλιο, χθες το απόγευμα, και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι θα εξετάσουν με προσοχή την πρόταση.

«Ο πρόεδρος, Μιχάλης Κίτσιος και το Δ. Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. με αφορμή τα τεκταινόμενα που έλαβαν χώρα στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη διαβεβαιώνουν το φίλαθλο κόσμο του Ομίλου ότι ο ΠΑΟ στηρίζει το έργο της διπλής ανάπλασης "γηπέδου του ΠΑΟ στη Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικού" προκειμένου αφενός να αποκτήσει σύγχρονες και σύμφωνα με την ιστορία του αθλητικές εγκαταστάσεις αφετέρου να παραχωρήσει στους πολίτες της Αθήνας ελεύθερο ως χώρο πρασίνου, το γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και παράδοσης των νέων εγκαταστάσεών του στο Βοτανικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΑΟ εξετάζει με προσοχή τις προτάσεις καθώς και την αποτελεσματικότητά τους με γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού σύμφωνα με όσα προτάθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου