Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Eχασε η Ε.Ε. το προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 03/03/2010 10:43
341 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1784406



Τα σχέδια της Ευρώπης να καταστεί πρωτοπόρος στην πράσινη τεχνολογία παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας το προβάδισμα στις ανταγωνίστριες Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Ακόμη και μετά το 2014, όταν θα ανασυνταχθεί πλήρως ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η πράσινη τεχνολογία θα καταφέρει να θριαμβεύσει έναντι του ισχυρού αγροτικού λόμπι στη διαμάχη για εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται σήμερα να παρουσιάσει το «όραμά» του για την επόμενη δεκαετία και αναμένεται να υπεραμυνθεί της πράσινης ανάπτυξης ως μέσου για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
«Η αγορά για πράσινες τεχνολογίες προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030», αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο σχετικό με τη στρατηγική Μπαρόζο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters. «Η Ε.Ε. ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που κινήθηκαν προς "πράσινες" λύσεις, αλλά το προβάδισμά της αμφισβητείται από τη δυναμική ανάπτυξη άλλων αγορών, κυρίως Κίνα και Βόρειο Αμερική», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ειδικοί του κλάδου αναφέρουν ότι η Ε.Ε. έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. ευρώ (10,2 δισ. δολάρια) για έρευνα πάνω σε πράσινη τεχνολογία. Το ποσό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αντιστοιχεί όμως σε λιγότερο από το 1% του συνολικού, τρέχοντος προϋπολογισμού της Ε.Ε., που ανέρχεται στα 862 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν 80 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να διατηρήσει η Ε.Ε. το προβάδισμά της στην πράσινη τεχνολογία.
Ο συγκεκριμένος στόχος είναι μάλλον δύσκολος στην υλοποίησή του, εάν σκεφθεί κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στη συγκέντρωση κονδυλίων για έρευνα, με κάτι ανάλογο να ισχύει σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, την ώρα που στην Ε.Ε. η διαδικασία χρηματοδότησης είναι περίπλοκη.
Παράγοντες του κλάδου πράσινης τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις χωρίς κοινοτική ή κρατική στήριξη. «Μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές ρύπων δεν επιτυγχάνεται άνευ κόστους», τονίζει ο Ζιλ Ντίκσον, ειδικός κοινοτικών ζητημάτων στο γαλλικό όμιλο Alstom.
Αλλά η χρηματοδότηση μέσω εθνικών πόρων δεν φαίνεται ως ρεαλιστική επιλογή από τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «συνέρχονται» από τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του '30.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου