Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΔΙ...

Σε συνέχεια ανακοίνωσης των εργαζόμενων στη βιομηχανία Βιοκεράλ Λάρισας, σε τοπική εφημερίδα, σχετικά με διαμαρτυρίες τους για την "εφοδο" των επιθεωρητών στην εν λόγω βιομηχανία για επιθεώρηση, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ έστειλε, σήμερα 5-03-10, την παρακάτω επιστολή στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΛΑΡΙΣΑΣ με την παράκληση να δημοσιευθεί:

 Aγαπητέ κύριε Ψύχα,
 Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας την παρακάτω απάντησή μου σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΒΙΟΚΕΡΑΛ

"Την 02 Μαρτίου 2010, Επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ (που υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ελέγχου, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες για παραβάσεις που αφορούν σε θέματα ρύπανσης του Περιβάλλοντος και απειλή στη δημόσια υγεία.
 Ο σχετικός έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε, δεδομένου ότι ο έλεγχος παρακωλύθηκε επί μακρόν από εκπροσώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, κ. Σαπουνά, σχετικά με την εντολή ελέγχου (την οποία διαβίβασε και με φαξ) και του ζήτησε τη συνεργασία του για τη διευκόλυνση του ελέγχου. Ειδικότερα, ο εν λόγω εκπρόσωπος αρνήθηκε να διαθέσει εκπρόσωπό του κατά τη διενέργεια του ελέγχου και επέτρεψε την είσοδο απομακρύνοντας το προσωπικό, ώστε οι επιθεωρητές «να κάνουν ότι θέλουν» (κατά δήλωσή του). Οι επιθεωρητές εισερχόμενοι στο χώρο βρήκαν κλειδωμένες τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και τους αποθηκευτικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση για την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Οι Επιθεωρητές επέστρεψαν την επόμενη, 03 Μαρτίου 2010, μετά το πέρας της δίκης στην οποία ήσαν μάρτυρες προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σημειώνω ότι η δίκη αφορούσε σε κατηγορητήριο για μέρος παραβάσεων που είχαν καταγραφεί το 2006 σε Τεχνική Έκθεση της ΕΥΕΠ.
 Κατά την επίσκεψή τους συνοδεύονταν από αρμόδιους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από έγγραφο αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μέρκου με το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή και η συνεργασία με σκοπό τη συνολική εξέταση της υπόθεσης, δεδομένων των αναφορών του Τύπου, φορέων και πολιτών για ρύπανση του περιβάλλοντος, απειλή της δημόσιας υγείας και οικονομικές παραβάσεις.
 Ας σημειωθεί ότι βάσει του Νόμου, η ΕΥΕΠ, δικαιούται να προβαίνει αυταπάγγελτα σε ελέγχους οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, ακόμα και χωρίς ειδοποίηση, και εφόσον δεν της επιτραπεί η είσοδος σε ελεγχόμενη επιχείρηση έχει δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή της Εισαγγελίας για τη διευκόλυνση του ελέγχου, όπως και έπραξε.
 Οι Επιθεωρητές ζήτησαν από το φύλακα να τους επιτρέψει την είσοδο. Μετά από την άρνησή του με την αιτιολογία ότι δεν είχε σχετική οδηγία από τη διεύθυνση, του ζητήθηκε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων ή της εταιρείας, ώστε να ενημερωθούν και να δώσουν τη σχετική εντολή εισόδου των Επιθεωρητών. Ο φύλακας απάντησε ότι δεν είχε κανένα σχετικό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει, πράγμα που είναι προφανώς ανυπόστατο. Με σκοπό να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης παρενέβην προσωπικά και τον ενημέρωσα ότι οι Επιθεωρητές έχουν την αρμοδιότητα να προβούν ακόμα και στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων, εφόσον παρεμποδίζεται το έργο δημόσιων λειτουργών με εντεταλμένη υπηρεσία.
 Ωστόσο δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Κατόπιν αυτού και για να αποφευχθεί το ακραίο αυτό μέτρο, που ενδεχομένως θα ζημίωνε και τους εργαζόμενους, ζητήθηκε η συνδρομή της Εισαγγελίας και των Αστυνομικών Αρχών, που τηρώντας ΟΛΕΣ τις νόμιμες διαδικασίες άνοιξαν τις εγκαταστάσεις για τη συνέχιση του ελέγχου.
Επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι η πολιτική του ΥΠΕΚΑ εμφορείται από άμεσο και έντονο ενδιαφέρον για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, έχει σαν κύριο μέλημα την ΥΓΕΙΑ των εργαζομένων και των πολιτών αυτού του τόπου, προφυλάσσοντας τους από ενδεχόμενες, σκόπιμες ή μη, επιβαρύνσεις του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που προέρχονται από την παραγωγική διαδικασία της οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 Καμιά επιχείρηση δεν είναι στοχευμένη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, εκτός και αν οι δράσεις της είναι επιβαρυντικές στο Περιβάλλον, συνεπώς και για τη Υγεία όλων αδιακρίτως των πολιτών και των παιδιών τους.
Η επιθυμία μας είναι οποιαδήποτε ελεγχόμενη επιχείρηση, ακόμα κι αν η μέχρι τώρα λειτουργία της υπήρξε επιβαρυντική για το Περιβάλλον, να συνεργασθεί με το ΥΠΕΚΑ για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής της ώστε, σεβόμενη τους εργαζομένους, τους Πολίτες, το Περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, να προβεί σε πραγματικές ενέργειες συμμόρφωσης με το νόμο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος".

Με εκτίμηση,
Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέας
Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΥΠΕΚΑ

--
Ανάρτηση Από τον/την Μαργαρίτα Καραβασίλη στο Μη μαδάτε την Μαργαρίτα τη 3/05/2010 05:22:00 μμ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου