Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΕ θα ερευνήσει τι έγινε στη Γεωργία

Η ΕΕ θα ερευνήσει τι έγινε στη Γεωργία
Επικεφαλής της έρευνας ορίστηκε η ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006. 13:41
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη.

Επικεφαλής της έρευνας ορίστηκε η ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Ρωσίας
"Παγκόσμια δράση για τη Ζιμπάμπουε"
"Ανοιγμα" του Ισημερινού στο Ιράν
Απανθρακώθηκαν πέντε στο Οχάιο
Νέες συλλήψεις για το μακελειό
Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
Συνάντηση Σαρκοζί - Δαλάι Λάμα
Αιματοχυσία στις Φιλιππίνες
Η ΕΕ θα ερευνήσει τι έγινε στη Γεωργία

Οι χώρες της ΕΕ έδωσαν το οριστικό πράσινο φως για την αποστολή αυτή -η οποία είχε ήδη εγκριθεί σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ- μέσω των υπουργών Οικονομίας που συναντήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Η κα Ταλιαβίνι θα πρέπει να επιλέξει περίπου δέκα συνεργάτες για την έρευνα αυτή, μεταξύ "αναγνωρισμένων ειδημόνων", "νομικών, ιστορικών, στρατιωτικών και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα", σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε χωρίς συζήτηση από τους υπουργούς.

Σκοπός της έρευνας αυτής είναι "να ερευνήσει τις ρίζες και την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γεωργία". "Το πεδίο ερευνών, τόσο το γεωγραφικό όσο και το χρονικό, θα είναι αρκετά ευρύ προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καθορισμός του συνόλου των "πιθανών" αιτίων", διευκρινίζει το κείμενο.

Η αποστολή στηρίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας, της οποίας η καλή θέληση είναι απαραίτητη για την πρόσβαση στις φιλορωσικές αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, απ' όπου και ξεκίνησε η σύγκρουση.

Η Μόσχα είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών στις 26 Αυγούστου, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των δυτικών, και μέχρι στιγμής έχει απαγορέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών σε αυτές.

"Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ τέτοιου είδους ερευνών και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε αποτελεσματική υποστήριξη των εργασιών αυτή της αποστολής", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Το έργο της αποστολής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Ιουλίου 2009, αλλά μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Η κα Ταλιαβίνι θα παρουσιάσει την έκθεσή της "στις αντιμαχόμενες πλευρές, στο Συμβούλιο (των ευρωπαίων υπουργών), στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στον ΟΗΕ".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=1944954

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου