Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Εμμονή αδιαλλαξίας από Γκρούεφσκι

20081205 Εμμονή αδιαλλαξίας από Γκρούεφσκι

Ανυποχώρητος στο θέμα της ονομασίας εμφανίσθηκε χθες, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δίνοντας δείγμα γραφής της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα. Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε πλασματικό το δίλημμα «όνομα ή εθνική ταυτότητα», λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Αθήνα, εφόσον τα Σκόπια υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας, θα μεταβάλει τις θέσεις της ως προς την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχουμε, η Ελλάδα δεν σκέφτεται καν να κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά την ταυτότητα. Εάν η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε κανένα σημείο, τότε γιατί εμείς να επιδεικνύουμε δουλοπρέπεια στις υποχωρήσεις;», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Τα Σκόπια εισέρχονται ατύπως σε μακρά προεκλογική περίοδο, εν όψει των διπλών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, για την εκλογή προέδρου και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα της ονομασίας θα σκληρύνουν, ενώ η διαπραγμάτευση, που φορτίστηκε αρνητικά από την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη, θα επιβαρυνθεί και από αυτό τον παράγοντα. Η εμπειρία, άλλωστε, έχει δείξει ότι η προεκλογική περίοδος διαμορφώνει κλίμα αρνητικό για παραγωγικές διαπραγματεύσεις.

Δημοσκόπηση στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια από τον οργανισμό «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία», το 62,8% των πολιτών υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στη Χάγη. Το 18% είναι αντίθετο με την κίνηση αυτή, ενώ το 19,2% δεν απάντησε.

Ως προς την υποστήριξη σε πολιτικούς και κόμματα, δεν καταγράφεται μεταβολή σε σχέση με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 30,7% των πολιτών. Ακολουθούν ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι με 8,3% και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 8,2%. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, προηγείται στην προτίμηση των ψηφοφόρων με 27,8%. Ακολουθούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, με 10,2% και το DUΙ, με 8,6%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/12/2008_२९४८६७

http://groups.google.gr/group/n1035skopia-fyrom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου