Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ρώσοι επενδυτές «χτύπησαν» άδεια ηλεκτροπαραγωγής

Ρώσοι επενδυτές «χτύπησαν» άδεια ηλεκτροπαραγωγής PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα θρίλερ, που θυμίζει περίοδο Ψυχρού Πολέμου, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Επενδυτές με μυστηριώδη καταγωγή και, απ’ ό,τι φαίνεται, με αρκετά χρήματα εμφανίστηκαν και «χτύπησαν» μια ξεχασμένη άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ταράζοντας τα νερά και βάζοντας την αγορά σε νέο γύρο αναζήτησης για το ποιόν των νέων ανταγωνιστών.

Τα πράγματα είναι απλά, παρά το ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη σε όλο το βάθος τους. Η άδεια που κατείχε η πάλαι ποτέ κραταιά Alfa Alfa Holdings του άλλοτε πανίσχυρου Απόστολου Αλλαμανή αποτελούσε το μοναδικό πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που απέμεινε στα χέρια του επιχειρηματία, έπειτα από το «ναυάγιο» όλων των άλλων δραστηριοτήτων του.

Ο... εύρωστος «ελπιδοφόρος»

Ήταν φυσικό, λοιπόν, κάποια στιγμή και κάποια συμφέροντα να έδειχναν ενδιαφέρον, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος τον κύκλο της γραφειοκρατίας και να αποκτήσει μια νέα άδεια. Μπορεί να πέρασε μια επταετία, αλλά μάλλον η «σιτεμένη» άδεια τώρα αξίζει περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Το περασμένο Σάββατο, στην εφημερίδα «Ισοτιμία» και αμέσως μετά σε οικονομικές ιστοσελίδες, εμφανίστηκε μια είδηση που έκανε αίσθηση στην ενεργειακή κοινότητα: Εταιρεία που εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα χτύπησε την πόρτα του Απ. Αλλαμανή και του ζήτησε να αγοράσει το δικαίωμα κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Ο αγοραστής δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως, αλλά διά της εταιρείας με το όνομα Robust (εύρωστος, ρωμαλέος στα αγγλικά, αλλά στα ρωσικά μπορεί να σημαίνει και ελπιδοφόρος!). Ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε καθαρή... μοσχοβίτικη προφορά!

Μάλιστα, οι πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας αναφέρουν ότι η εξαγορά της άδειας έγινε από τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή πριν από σχεδόν 10 μήνες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα αρχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου καταχωρούνται όλες οι (μικρές ή μεγάλες) αλλαγές στις εταιρείες που είτε κατέχουν είτε έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια. Και το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο για να μην έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αμέσως, λοιπόν, ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για το ποιος κρύβεται πίσω από τον «Εύρωστο» ή κατ’ άλλους «Ελπιδοφόρο» επενδυτή στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα...

Υποψία για Gazprom

Αρκετοί παράγοντες της αγοράς, σχεδόν με το πρώτο άκουσμα της είδησης, απάντησαν αυθόρμητα ότι πίσω από τους μυστηριώδεις Ρώσους επενδυτές «κρύβεται» ο κολοσσός του φυσικού αερίου, η Gazprom.

Σε δεύτερη σκέψη, ωστόσο, η άποψη αυτή αδυνατούσε, από το γεγονός ότι ο ρωσικός όμιλος έχει ευθέως ζητήσει από τις πιο επίσημες ελληνικές αρχές – δηλ. από το υπουργείο Ανάπτυξης και όπως λένε οι πληροφορίες και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – να ξεκινήσει επίσημα δραστηριότητα στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.

Μάλιστα, το θέμα συζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ένας κολοσσός, που θεωρεί την ελληνική αγορά φυσικού αερίου (άρα μεγάλο μέρος του ελληνικού ενεργειακού συστήματος) προνομιακό χώρο των δικών του συμφερόντων, να κρύβεται πίσω από παρακλάδια εταιρειών με παράξενα ονόματα.

Πολύ περισσότερο που οι συγκεκριμένοι Ρώσοι, με τις γνωστές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο και την εξουσία, θα επιθυμούσαν στην παρούσα φάση να δημοσιοποιηθεί μια τόσο σημαντική είδηση, η οποία ανοίγει προοπτικές για σοβαρές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κάποιοι καλύτερα ενημερωμένοι για τις ενεργειακές εξελίξεις, με αφορμή την τελευταία εμφάνιση, θυμήθηκαν ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο έγινε στην Αθήνα η πρώτη επαφή – σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα – μεταξύ της ΔΕΗ και της ρωσικής UES, δηλαδή του κρατικού ομίλου που ελέγχει το τεράστιο δίκτυο της Ρωσίας και διαχειρίζεται εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 160.000 MW, δηλ. πάνω από 13 φορές την ισχύ της δικής μας ηλεκτρικής εταιρείας...

Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η μυστικοπάθεια είναι ανεξήγητη, καθώς η δημοσιότητα θα έδινε τη δυνατότητα για επικοινωνιακή αξιοποίηση τώρα που οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών γκρεμίζονται λόγω της κρίσης... Υπάρχει και μια μερίδα παραγόντων – λίγοι σε αριθμό – που θεωρούν ότι όλη αυτή η υπόθεση με τους Ρώσους και την άδεια του Αλλαμανή είναι μια μπλόφα για να ταράξει τα νερά στην αγορά και να δημιουργήσει δεδομένα ή να επισπεύσει κάποιες άλλες κινήσεις.

Μόνο μία άδεια;

Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ που κατόρθωσε να συλλέξει έως τώρα το «Π» κάνουν λόγο για υπαρκτό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε αυτό δεν παραλείπει να το τονίζει και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Κανείς δεν είναι σίγουρος, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον μιας Gazprom ή μιας UES θα αφορούσε μόνο σε μία άδεια, η οποία μάλιστα έχει χωροθετηθεί σε προβληματική τοποθεσία (στη Βοιωτία) και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι Ρώσοι θα φέρουν το δικό τους αέριο για τη μονάδα, αλλά τα μεγέθη για τα οποία γίνεται λόγος είναι πολύ μικρά για τις εταιρείες της συγκεκριμένης χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για κίνηση που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επέκταση σε γειτονικές αγορές.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο οι όποιοι αγοραστές της άδειας από τον Αλλαμανή να έδωσαν στον επιχειρηματία ένα ποσό (στα έξι εκατ. ευρώ ακούγεται ότι έφτασε το τίμημα) και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να τη μεταπουλήσουν με εύλογο κέρδος... Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται αναφορά σε εμπόρους αδειών ηλεκτροπαραγωγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος περαιτέρω ενασχόλησης με το θέμα, παρά μόνο όταν γίνει γνωστός ο τελικός αγοραστής του «ηλεκτρικού πακέτου»...

Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση της άδειας θα πρέπει να κοινοποιηθεί, αλλά και αν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κι εάν όντως η συμφωνία κλείστηκε τον Φεβρουάριο προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η καθυστέρηση στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων...

Σύντομα θα ξέρουμε ποιος ακριβώς είναι ο νέος κάτοχος της άδειας. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

(Ποντίκι, 4।12.2008)
http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3556&Itemid=56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου