Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Η Εκκλησία σε δίνη

Η Εκκλησία σε δίνη
Η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της προς την Εκκλησία, μετά το σκάνδαλο.

Πληγή για το σώμα της Εκκλησίας είναι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Τους τελευταίους μήνες οι πολίτες δέχονται καταιγισμό πληροφοριών για τον πολυτελή βίο που διάγουν ορισμένοι μοναχοί του Αγίου Ορους, για συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως γι αυτό καθ αυτό το σκάνδαλο των ανταλλαγών ακινήτων του Δημοσίου.

Η Εκκλησία σε δίνη

Οπως καταγράφεται στην έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «Μarc» για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής», η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει οδηγήσει σε μεταστροφή της κοινής γνώμης. Το 65,7% των πολιτών δηλώνουν ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους συνολικά προς την Εκκλησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό (42,1%) θεωρεί πως οι παράνομες συναλλαγές και τα σκάνδαλα των ιερωμένων είναι γενικότερο φαινόμενο που υπερβαίνει τα του Βατοπεδίου. Τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση (74,4%) δέχεται η Εκκλησία από τους νέους ηλικίας 18 ως 34 ετών.
Η Εκκλησία σε δίνη

«Σχίσμα»
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η Εκκλησία στα ειδικά προνόμιά της, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν άβατα και ανέγγιχτα από όλες τις κυβερνήσεις με την υποστήριξη πιστών και μη. Πλέον καταγράφεται μια ριζική μεταστροφή στην άποψη των πολιτών γύρω από αυτά τα ζητήματα και σε ποσοστό 61,6% τάσσονται υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ενώ το συντριπτικό ποσοστό 88,5% λέει ότι είναι υπέρ της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=1966798

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου