Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Συναγερμός για την αξία των ελληνικών ομολόγων

Εκτινάχθηκε στις 196 μονάδες βάσης η διαφορά με τους γερμανικούς τίτλους

Συναγερμός για την αξία των ελληνικών ομολόγων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 07:00

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και η πολιτική και οικονομική αστάθεια που πυροδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται πίσω από την εκρηκτική αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Η διαφορά στην απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα γερμανικά, δημιούργησε νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς χθες διαμορφώθηκε μέχρι 196 μονάδες βάσης, από 160 μονάδες βάσης που ήταν στις προηγούμενες μέρες.

Η αρνητικές εξελίξεις αποτέλεσαν χθες αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό τον υποδιοικητή Παναγιώτη Θωμόπουλο στην οποία αποφασίστηκε απλά η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αφού σε μια ανοιχτή αγορά τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι ανύπαρκτα.

Αιτία ο προϋπολογισμός

Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν τη διεύρυνση των spread, που δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την οικονομία, στα στοιχεία του προϋπολογισμού του εννεαμήνου, που δείχνουν την εκτόξευση του ελλείμματος, σε επίπεδα υψηλότερα, ακόμα και από το στόχο που τέθηκε πριν από 15 μέρες στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα τα στοιχεία του εννεαμήνου δείχνουν έλλειμμα 11.639 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ πάνω από τον ετήσιο στόχο που είναι η συγκράτηση του ελλείμματος στα 10.836 ευρώ.

Πρόκειται για μια απόκλιση της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ, που φέρνει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ, μια ανάσα από το 3% που οδηγεί σε επιτήρηση. Ο στόχος για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2008 είναι το 2,5%.

Επιδείνωση

Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε στους επόμενους μήνες (μετά το Σεπτέμβριο) αφού και τα έσοδα του Οκτωβρίου υστέρησαν, έναντι των στόχων αλλά και του Νοεμβρίου. Επίσης οι εισπράξεις του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων μετατέθηκαν για το 2009, λόγω λαθών στα σημειώματα που έστειλε η ΓΓΠΣ, και οι φορολογούμενοι αδιαφορούν για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούσε να εισπράξει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σκηνικό, στον τομέα των δημοσιονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, για το οποίο είναι ενήμεροι οι ξένοι θεσμικοί, που κατέχουν περί του 70% του δημοσίου χρέους καλά, και οι αντιδράσεις τους αποτυπώνονται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες αυξάνονται δραματικά, καθιστώντας τεράστιο το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κλίμα βάρυνε για την ελληνική οικονομία από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ξένων εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης , αποσταθεροποίησαν την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η χώρα εισήλθε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Το 2009

Με δεδομένες τις υστερήσεις των εσόδων αλλά και γενικά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, ο όγκος του δανεισμού θα είναι ιδιαίτερα υψηλός στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Πέρυσι την ίδια περίοδο το δημόσιο είχε δανειστεί περί τα 22 δισ. ευρώ.

Συνολικά το 2009, οι δανειακές ανάγκες εκτιμώνται σε 43 δισ. ευρώ, περίπου όσο και φέτος, αλλά δεν αποκλείεται η υπέρβαση του στόχου, εφόσον εμφανίσουν αποκλίσεις και τα ελλείμματα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/12/1604487.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου