Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ

Πολιτική κρίση στην Τσεχία

Ο πρωθυπουργός Τοπολάνεκ τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ20:48
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Σε κίνδυνο θέτει την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας η αποτυχία του τριμερούς κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της, προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τσεχίας, να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το δεύτερο σώμα της τσέχικης Εθνοσυνέλευσης, τη Γερουσία, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή στην Πράγα.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πολιτική κρίση στην Τσεχία

Το πρώτο σώμα της Εθνοσυνέλευσης, η Βουλή, έπειτα από επανειλημμένες αναβολές, είχε επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας στις 18 Φεβρουαρίου, όμως για την πλήρη επικύρωσή της πρέπει να ξεπεραστούν δύο ακόμη «εμπόδια», αφενός η συγκατάθεση της Γερουσίας, επίσης με συνταγματική πλειοψηφία τριών πέμπτων, και αφετέρου η υπογραφή της επικύρωσης από τον γνωστό για τον «ευρωσκεπτικισμό» του, πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ στη Βουλή - έπειτα από πρόταση μομφής από μέρους των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης - πιστεύεται πως θα ενισχύσει την ήδη υπερισχύουσα ομάδα των ευρωσκεπτικιστών γερουσιαστών του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ΔΚΠ), και να κινδυνεύει ως εκ τούτου η απαραίτητη, για την επικύρωση, πλειοψηφία των τριών πέμπτων.

Όπως και στη Βουλή έτσι και στη Γερουσία, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, από τα δύο συγκυβερνώντα μικρά κόμματα, Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό και Πρασίνους, καθώς και από μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών.

Είναι όμως αμφίβολο εάν θα συγκεντρωθεί τελικά η πλειοψηφία των τριών πέμπτων, καθώς το υπόλοιπο τμήμα του ΔΚΠ - που φέρεται να είναι και το μεγαλύτερο και να ενισχύεται από τη χθεσινή ανατροπή της κυβέρνησης - και το Κομμουνιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τη Συνθήκη.

Από την πλευρά του ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους τηρεί σταθερά αρνητική στάση απέναντι στη Συνθήκη της Λισαβόνας και έχει προειδοποιήσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει την επικύρωσή της εάν δεν υπάρξει προηγουμένως επικύρωσή της μέσα από ένα δεύτερο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

Πριν δύο μήνες κατά την παρουσίαση βιβλίου του, επικριτικού για τη Συνθήκη, ο Τσέχος πρόεδρος είχε επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης και «όσων θα αποφασίσουν την επικύρωσή της», για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Τσεχία η αποδοχή της Συνθήκης την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως «νεκρή».

Η Τσεχία είναι, εκτός της Ιρλανδίας - όπου συζητείται ήδη μια εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος, πιθανόν τον ερχόμενο Οκτώβριο - η μόνη από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στην οποία δεν έχει επικυρωθεί κοινοβουλευτικά η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η ίδια τώρα η απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης της τσέχικης κυβέρνησης στη Βουλή της χώρας, που την οδηγεί τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε υποβολή παραίτησης, φέρεται ότι δεν θα επηρεάσει την προεδρία της Τσεχίας στην ΕΕ που διαρκεί ακόμη τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Τοπολάνεκ τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ πρόσθεσε πως η εσωτερική κατάσταση στην Τσεχία δεν θα επηρεάσει την κοινοτική προεδρία και πως ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010.

Με την χθεσινή αποτυχία απόσπασης ψήφου εμπιστοσύνης, ανατρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, μια κυβέρνησή της, ενώ είναι και η πρώτη φορά στην ΕΕ που παραιτείται η κυβέρνηση χώρας στη διάρκεια άσκησης από αυτή της κοινοτικής προεδρίας.

Πάντως και μετά την παραίτησή της, η κυβέρνηση συνασπισμού στην Πράγα αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της κοινοτικής προεδρίας τέλη Ιουνίου.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, και πρώην πρωθυπουργός Γίζι Πάρουμπεκ, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του κόμματός του να κρατήσει ανεκτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Τοπολάνεκ μέχρι τη λήξη της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ, και ζήτησε για τον κατόπιν χρόνο μέχρι τις εκλογές, τη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Πάρουμπεκ επισήμανε πως η κυβέρνηση, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «πήρε αυτό που της άξιζε», καθότι υπήρξε ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=4750&pubid=2762737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου