Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Πρεμιέρα του Ομπάμα στο ΝΑΤΟ με νέο δόγμα


 Σε ποια θέματα θα επικεντρωθεί η επετειακή σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στις 3 - 4 Απριλίου

Του απεσταλμένου μας στις Βρυξελλες Αθανασιου Ελλις

Η πρώτη επαφή του Μπαράκ Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας και η επεξεργασία της «νέας στρατηγικής αντίληψης» του ΝΑΤΟ στο μέλλον, συνθέτουν τα κύρια χαρακτηριστικά της συνόδου κορυφής που συνέρχεται στις 3 και 4 Απριλίου στο Στρασβούργο και το Κίελ.

Η σύνοδος, που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στη μορφή που θα λάβει η νέα σχέση με τη Ρωσία. Σε ειδική ενημέρωση που έγινε πριν από τρεις ημέρες σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων στην έδρα του ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα και άλλους αξιωματούχους, επισημάνθηκε ότι αν και παραμένουν σοβαρές διαφορές με τη Μόσχα, η Συμμαχία επιλέγει να αποκαταστήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας για την προώθηση κοινών στόχων όπου αυτό είναι εφικτό.

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται επίσης να επικυρωθεί η ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας. Για την τελευταία θα πρέπει να ξεπερασθούν κάποιες αντιδράσεις εντός της Σλοβενίας που απορρέουν από την ύπαρξη συνοριακών εκκρεμοτήτων.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα κληθούν να εγκαινιάσουν ένα νέο «δόγμα» προσαρμοσμένο στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία λόγω των μεγάλων αλλαγών που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά και αυτές στη Μαδρίτη, το Λονδίνο και αλλού, ανέδειξαν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε προτεραιότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, προβάλλουν απειλές άλλου είδους, όπως αυτές που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές, τη διακοπή της ενεργειακής τροφοδοσίας ή ακόμη και τις στοχευμένες «επιθέσεις» στο Διαδίκτυο.

Σε αυτή τη φάση κυριαρχούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν όπου η κυβέρνηση Ομπάμα, στο πνεύμα της πολυμελούς προσέγγισης που ακολουθεί, επιδιώκει μεγαλύτερη εμπλοκή των συμμάχων. Η σχετική πίεση έχει αποδέκτη και την Ελλάδα, η οποία προς το παρόν αποφεύγει να δεσμευθεί για περαιτέρω εμπλοκή. «Αγκάθι» παραμένει η αδυναμία στενότερης συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας έναντι του ρόλου της Κύπρου, την οποία η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει παρότι είναι μέλος της Ενωσης.

Θα αργήσουν τα Σκόπια

Η διαδικασία διεύρυνσης που κυριάρχησε στην περυσινή σύνοδο του Βουκουρεστίου, κυρίως λόγω Ουκρανίας και Γεωργίας, δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται στις καλένδες και η ένταξη των Σκοπίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «διατηρούμε τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και προτρέπουμε τα Σκόπια να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ότι το όνομα δεν αποτελεί θέμα του ΝΑΤΟ και περιορίσθηκε να εκφράσει την «ευχή» να διευθετηθεί αυτό το συντομότερο δυνατό, καθιστώντας σαφές ότι μόνο τότε θα μπορέσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στη Συμμαχία. Κύκλοι της Συμμαχίας εκτιμούν ότι καθώς δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις η ένταξη θα καθυστερήσει.

Αντιδράσεις για τη συνάντηση Χίλαρι - Ταλάτ

Η Χίλαρι Κλίντον ενδέχεται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια βεβιασμένη και ετεροβαρή κίνηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και κινητοποίηση της ελληνοκυπριακής ομογένειας, καθώς φαντάζει προκλητικό η πρώτη επίσημη επαφή της κυβέρνησης Ομπάμα με την Κύπρο να μην είναι με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο της χώρας, αλλά με τον μη αναγνωρισμένο ηγέτη του 20% του πληθυσμού της νήσου και ενώ στο κατεχόμενο τμήμα παραμένουν 35.000 Τούρκοι στρατιώτες. Οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έναντι των επερχόμενων εκλογών στα Κατεχόμενα, αλλά θα μπορούσε να τον συναντήσει ο δεύτερος ή ο τρίτος στην ιεραρχία, ενώ όφειλε να προηγηθεί συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_3_22/03/2009_308600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου