Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Τα πράματα αλλάζουν στη Τουρκία

Διαβάστε μετά προσοχής αυτό το άρθρο

Posted: 26 Mar 2009 08:00 AM PDT


Τις πρώτες 24 ώρες, όχι τις πρώτες 100 μέρες
Του Σενέρ Λεβέντ
Ο άνθρωπος είναι, λέει, πολεμιστής της "Ειρηνευτικής Επιχείρησης" του 1974. Τέλειωσε ο πόλεμος. Μοιράστηκε το νησί. Του άρεσε η Κύπρος. Και έμεινε εδώ. Βρίσκεται εδώ για 35 χρόνια δηλαδή. Είναι πολίτης τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ. Τώρα κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής. Το Κόμμα Πολιτική για το Λαό (ΗIS) διαθέτει 23 υποψηφίους από την Τουρκία. Και είναι ένας από αυτούς. Αφού άκουσε την ομιλία του Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνη την αίθουσα, σηκώθηκε και ζήτησε απ' όλους μας λογαριασμόλέγοντας: "Κλέψατε 35 χρόνια από τη ζωή μου!" Ουσιαστικά έπρεπε να του απαντήσουμε "Άι σιχτίρ", όπως είπε και ο δάσκαλος Αρίφ, αλλά ο Ιζτζάν που βρισκόταν στο βήμα συμπεριφέρθηκε πιο ευγενικά. "Κανείς δεν σας κρατάει εδώ με το ζόρι", του είπε.
Άλλαξε το κλίμα των εκλογών μετά τη συμμετοχή του Κινήματος Γιασεμί Κόμμα Ενωμένη Κύπρος σε αυτές. Πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές για το θεαθήναι που διεξάγονται από το 1976 αναφέρεται ότι η βόρεια Κύπρος βρίσκεται κάτω από την κατοχή της Τουρκίας. Λέγονται πράγματα που μέχρι τώρα δεν λέγονταν από τηλεοράσεως. Για πρώτη φορά ένα κόμμα ζητάει την ψήφο μόνο των Τουρκοκυπρίων και όχι αυτήν των εκ Τουρκίας. Χαλάει το παιχνίδι των υπολοίπων κομμάτων. Ταυτόχρονα όλα αυτά αποτελούν και απάντηση προς τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγνοούν τις πραγματικότητές μας. Διότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές κάτω από κατοχή. Έστω και αν το έχουν καταλάβει, μας κοροϊδεύουν. Από τη μια μας αποκαλούν "υποτελή διοίκηση της Τουρκίας" και από την άλλη επισκέπτονται στο νησί μας και συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Εύχονται καλή τύχη στα κόμματα που θεωρούν "υποστηρικτές της λύσης". Παίζουν το ρόλο τους σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο πληθυσμός μας κατέστη το ένα τρίτο του πληθυσμού που μεταφέρθηκε απ' έξω. Δεν λογαριάζουν καθόλου τις σαράντα χιλιάδες στρατό.
Με την κάθοδό του στις εκλογές, το Κίνημα Γιασεμί ρίχνει και τη μάσκα που φορούν αυτοί. Για να πω την αλήθεια, θα ήθελα να εμφανιστώ στην τηλεόραση με τον Όλι Ρεν και την Μέτλιτ Ρότε και να τους ρωτήσω το εξής: "Δεν ντρέπεστε να λέτε πως είναι δημοκρατικές οι εκλογές αυτές; Δεν κοκκινίζετε καθόλου όταν λέτε τέτοια πράγματα;"
Τώρα όλοι ρωτάνε συνεχώς "τι θα κάνετε τις πρώτες 100 μέρες αν ανέλθετε στην εξουσία". Η ερώτηση αυτή ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου, έτσι δεν είναι; Αλλά πέστε ότι σας συνέβη αυτό που φοβάστε. Ξεσηκώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι και όσοι έμειναν εδώ σήκωσαν κεφάλι όλοι μαζί. Και όλοι έβαλαν στο στήθος από ένα γιασεμί. Άστε κατά μέρος τις πρώτες 100 μέρες. Να σας πούμε τι θα κάνουμε τις πρώτες 24 ώρες. Άλλωστε τα ανέφερε αυτά και ο Ιζέτ Ιζτζάν σε εκείνο το πρόγραμμα που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Κατά τις πρώτες 24 ώρες θα κάνουμε πέντε συναντήσεις με πέντε κέντρα εξουσίας. Τον πρέσβη της Τουρκίας, το Διοικητή των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου, το Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας, το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι συνομιλητές μας.
Θα πούμε το εξής στον πρέσβη της Τουρκίας: "Εσείς εδώ είστε πρέσβης μιας χώρας εγγυήτριας δύναμης και οι αρμοδιότητές σας περιορίζονται μόνο σε αυτό. Δεν μπορείτε να αναμειγνύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Αν βγείτε εκτός των αρμοδιοτήτων σας θα σας διώξουμε από τη χώρα. Αυτή η χώρα είναι δική μας και εμείς θα τη διοικήσουμε".
Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο 650 στρατιώτες μπορεί να διατηρεί στο νησί. Ενόσω διατηρείτε 40 χιλιάδες στρατό είστε κατοχική δύναμη". Στο Διοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας θα πούμε: "Ο στρατός των Δυνάμεων Ασφαλείας είναι τουρκοκυπριακός. Εσείς είστε ένας στρατηγός από την Τουρκία επικεφαλής του στρατού αυτού. Απαλλάσσεστε των καθηκόντων σας και στη θέση σας διορίζουμε έναν Τουρκοκύπριο διοικητή. Επιπλέον, καταργούμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και περνάμε στον επαγγελματικό στρατό".
Στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πούμε το εξής: "Από 'δω και μπρος δεν γίνεται να κάθεσαι και να σηκώνεσαι με οδηγίες της Τουρκίας!" Στον Υπουργό Εσωτερικών θα πούμε: "Να μας παραδώσεις αμέσως τους καταλόγους με τον πληθυσμό και όσους κατέχουν την ιθαγένεια!"
Προς το παρόν αυτά. Κάντε υπομονή όμως. Υπάρχει και συνέχεια σε λίγο.
ΠΟΛΙΤΗΣ

Πριν έξι μήνες αυτό το άρθρο θα ήταν αδιανόητο

InfognomonPolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου