Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Βροχή καταγγελιών κατά Ισραήλ

Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-03-09

Ανατριχιαστικές ομολογίες Ισραηλινών στρατιωτών για εκτελέσεις αμάχων εν ψυχρώ

Γαλλικο, Ροϊτερς

Δύο μήνες μετά την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει σωρεία καταγγελιών ανεξάρτητων, διεθνών παρατηρητών για εγκλήματα πολέμου, οι οποίες ενισχύονται από τις ανατριχιαστικές ομολογίες στρατιωτών και αξιωματικών του, που συνεχίζουν να δημοσιεύονται από ισραηλινές εφημερίδες.

Με το κύριο άρθρο του, ο βρετανικός Guardian ζητούσε χθες να παραπεμφθεί το Ισραήλ είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είτε σε ειδικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είχε ζητήσει τη Δευτέρα και ο εισηγητής του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ρίτσαρντ Φολκ, ο οποίος, στην έκθεσή του, σημείωνε ότι, βάσει των προκαταρκτικών ενδείξεων, τεκμηριώνονται υπόνοιες για «έγκλημα πολέμου μεγάλων διαστάσεων». Διερεύνηση των καταγγελιών από τον ΟΗΕ ζήτησαν και η Διεθνής Aμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξ άλλου, η ιστοσελίδα του Guardian φέρνει στο φως της δημοσιότητας τρία βίντεο, που αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει αμάχους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 48, ενώ αποκαλύπτεται ότι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στο μεταξύ, παγκόσμιο σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες καταγγελίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χάαρετς». Υστερα από ομολογίες Ισραηλινών στρατιωτών πως έλαβαν διαταγές να εκτελέσουν αμάχους εν ψυχρώ, ήρθε η ανατριχιαστική αποκάλυψη γύρω από τα T-shirtsπου φορούσαν στρατιώτες οι οποίοι έρχονταν από τη Γάζα ή από κέντρα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων. Ενα από τα εν λόγω T-shirtsεικονίζει Ισραηλινό στρατιώτη να ανατινάζει τζαμί και φέρει την επιγραφή: «Μόνο ο Θεός συγχωρεί». Σε ένα άλλο, εικονίζεται Παλαιστίνια έγκυος στο στόχαστρο ελεύθερου σκοπευτή. Η λεζάντα γράφει: «Με μία σφαίρα, δύο νεκροί». Ενα τρίτο απεικονίζει Παλαιστίνια μητέρα να κλαίει στον τάφο του παιδιού της. Η λεζάντα υπονοεί ότι το παιδί θα ήταν καλύτερα να μην είχε γεννηθεί ποτέ, με ιδιαζόντως ειδεχθή τρόπο: «Καλύτερα να χρησιμοποιείτε Durex»!

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μαρκ Ρεγκέβ, κατήγγειλε τον Φολκ για «προκατάληψη και μονομέρεια» εις βάρος του Ισραήλ, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, χαρακτήρισε τα όποια κρούσματα «μεμονωμένα». Προ ημερών, ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, είχε δηλώσει ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «ο ηθικότερος του κόσμου».

Αποκαλύψεις για πρόκληση Ισραηλινών

Από τη Haaretz

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλούν στη διεθνή κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz για τα T- shirts που φορούσαν Ισραηλινοί στρατιώτες, στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Σ' ένα από αυτά εικονίζεται Παλαιστίνια έγκυος στο στόχαστρο ελεύθερου σκοπευτή, με τη λεζάντα να γράφει: «Με μια σφαίρα, δύο νεκροί»! Ενώ ο εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φολκ, ζήτησε τη διερεύνηση των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου από διεθνές δικαστήριο, ο αρχηγός των Εργατικών Εχούντ Μπάρακ συμφώνησε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου