Παρασκευή 24 Απριλίου 2009


Επιμελείται ο Χανιώτης

το 2004... με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το "Ναι" συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%.

το 2000... η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα αρνείται να αγωνισθεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ισπανίας εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης. Αιτία, η απουσία 12 παικτών λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Ο διαιτητής κατοχυρώνει τον αγώνα υπέρ της Ατλέτικο με 3-0 (πρώτος αγώνας 3-0 υπέρ της Ατλέτικο).

το 1997... ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής της Eυρωλίγκας νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 73-58 στο 10ο Final Four στη Ρώμη. Είναι η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά τον ΠΑΟ, που κερδίζει το τρόπαιο. Στο Παλαέουρ βρίσκονται 7.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

το 1997... εμπόδια και όρους θέτει ο.....
 Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.

το 1996... το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την κατάργηση του άρθρου, που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, από τη Χάρτα της ΟΑΠ του 1964.

το 1995... την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη.

το 1994... αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κολωνάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

το 1993... στο Αμριτσάρ της Ινδίας, κομάντος κάνει έφοδο στο θάλαμο διακυβέρνησης αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών, όπου είχε σημειωθεί αεροπειρατεία, σκοτώνοντας το δράστη και ελευθερώνοντας και τους 141 επιβαίνοντες.

το 1993... στη Νότια Αφρική, πεθαίνει ο Όλιβερ Τάμπο, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ένας από τους σημαντικότερους μαχητές κατά του Απαρτχάιντ.

το 1993... σημειώνεται ισχυρή έκρηξη στο Σίτι του Λονδίνου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 44 να τραυματιστούν. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αναλαμβάνει την επομένη ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA).

το 1992... τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ απορρίπτουν αίτημα του Ιράν για αύξηση της παραγωγής.

το 1992... στην Ιταλία, την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι.

το 1992... ο Γκάρι Λίνεκερ κερδίζει το βραβείο του "Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς" για 2η φορά μετά το 1986.

το 1992... η Τουρκία αναγνωρίζει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ως ανεξάρτητο κράτος.

το 1991... στην Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο με τον οποίο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες γης, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώθηκε το 1949.

το 1991... στην Ιταλία, σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κυβέρνηση για την εξάπλωση των μαφιόζικων οργανώσεων στη χώρα.

το 1990... το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, που θα πάρει θέση στα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.

το 1990... Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους. Η πολιτική ενοποίηση θα επέλθει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

το 1989... η ΕΟΚ παγώνει τις συνομιλίες της με τη Ρουμανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

το 1984... η εταιρεία Apple λανσάρει τον φορητό υπολογιστή Apple ΙΙc.

το 1981... πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο σατιρικός ποιητής Πολ Νορ (Ν. Νικολαϊδης).

το 1981... η εταιρεία IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τον IBM PC.

το 1980... στην ταραγμένη Τεχεράνη, Αμερικανοί όμηροι κρατούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναλαμβάνουν να τους απελευθερώσουν. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα.

το 1979... στη Ροδεσία, ο εθνικιστής ηγέτης Μουζορέβα εκλέγεται ως ο πρώτος μαύρος Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

το 1975... στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF), μετεξέλιξη της "Μπάαντερ-Μάινχοφ", που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία, εισβάλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους και ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.

το 1971... ανακοινώνεται η ανέγερση διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.

το 1970... εκτοξεύεται ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος.

το 1969... στις ΗΠΑ, οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο του Βιετνάμ ορκίζονται να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρι του τερματισμού του.

το 1968... ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το 1992 θα ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητη Δημοκρατία στο πλαίσιο της βρετανικής κοινοπολιτείας.

το 1967... το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι συντρίβεται στη Γη. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βλαντιμιρ Κομάροφ, που επιβαίνει σε αυτό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

το 1954... γεννιέται ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Η σύλληψη του το 1981 με την κατηγορία ότι, δολοφόνησε έναν αστυνομικό και η καταδίκη του σε θάνατο, ένα χρόνο αργότερα, τον μετέτρεψε σε σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

το 1953... ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Άγγλος "πρωθυπουργός της Νίκης" χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

το 1952... γεννιέται ο Γάλλος μαιτρ της υψηλής ραπτικής Ζαν-Πολ Γκοτιέ.

το 1950... η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύονται σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία.

το 1949... στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικυκλώνουν τη Σαγκάη.

το 1947... πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Γουίλα Κάθερ.

το 1945... κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου.

το 1942... πεθαίνει η Καναδή συγγραφέας Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι. Γνωστά μυθιστορήματα της "Η Άννα της Ανβολέας", "Η Άννα του νησιού" και "Η Άννα των αγρών".

το 1942... η ηθοποιός 'Ινγκριντ Μπέργκμαν υπογράφει στη Γουόρνερ το συμβόλαιο για την εμφάνιση της, στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία "Καζαμπλάνκα".

το 1942... γεννιέται η Αμερικανίδα σόου-γούμαν Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

το 1941... πεθαίνει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, γεννημένος το 1871στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

το 1940... στρατιώτες από τη Βρετανία, παράλληλα με άλλους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Πολωνία λαμβάνουν εντολή να αποσυρθούν επειγόντως από την Ελλάδα, έπειτα από την είδηση της παράδοσης του ελληνικού στρατού στις δυνάμεις του Άξονα. Περισσότεροι από 50.000 άνδρες εγκαταλείπουν τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, στο πλαίσιο 6ήμερης επιχείρησης-αστραπή, που πήρε την κωδική ονομασία "Δαίμονας".

το 1940... στη Νορβηγία, οι Ναζί κερδίζουν σε δύο μάχες, προελαύνοντας προς το νότο.

το 1940... γεννιέται η Σου Γκραφτον, Αμερικανίδα συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών.

το 1939... γεννιέται ο Ριτσαρντ Ντόνερ, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός. Δούλεψε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στη δεκαετία του '50, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται "Η Ζώνη του Λυκόφωτος", "ο Φυγάς" και "Ιστορίες της Κρύπτης", ενώ γνωστές δημιουργίες του για τη μεγάλη οθόνη είναι ο "Σούπερμαν", "Το Φονικό Όπλο" και τα σίκουελ του, "Μάβερικ", "Θεωρίες Συνωμοσίας" και "Timeline".

το 1938... πεθαίνει ο Τζορτζ Γκρέι Μπάρναρντ, Αμερικανός γλύπτης, ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από τον Ροντέν. Δημιουργίες του βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

το 1935... εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξ και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα του περασμένου Μαρτίου.

το 1934... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, χορεύτρια και συγγραφέας Σίρλεϊ ΜακΛέιν.

το 1932... στον αγώνα Άρσεναλ-Νιουκάστλ χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι, το γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ.

το 1932... στις εκλογές στη Γερμανία, οι Ναζί κερδίζουν στις περιοχές Πρωσία, Βαυαρία, Βιτεμβέργη και Αμβούργο.

το 1926... εγκαινιάζεται η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.

το 1925... ο 24χρονος δάσκαλος Τζον Σκόουπς διδάσκει σε σχολείο του Τενεσί τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και θα κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου του Μπάτλερ, που απαγορεύει τη διδασκαλία θεωριών, που έρχονται σε αντίθεση με αυτή της Δημιουργίας. Η δίκη που θα ακολουθήσει θα μείνει στην ιστορία ως η "Δίκη των Πιθήκων".

το 1921... δημοψήφισμα στο Τιρόλο εγκρίνει την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

το 1920... πολωνικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίθεση κατά του ρωσικού Κόκκινου Στρατού.

το 1916... μια μικρή ομάδα νεαρών Δουβλινέζων επαναστατεί ενάντια στη βρετανική εξουσία, καταλαμβάνοντας κτίρια-κλειδιά της πόλης και ανακηρύσσει την Ιρλανδία, ανεξάρτητη Δημοκρατία. Πρόκειται για την Εξέγερση του Πάσχα, η οποία θα οδηγηθεί τελικώς σε αποτυχία.

το 1915... γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές αρμενικού πληθυσμού στις ερήμους της Συρίας και της Μεσοποταμίας. Αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στην οποία υπολογίζεται ότι, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι, σκοτώθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1914-1917.

το 1913... ο Γάλλος αεροπόρος Εζέν Ζιλμπέρ σημειώνει ρεκόρ, καλύπτοντας με συνεχή πτήση απόσταση 513 μιλίων. Ο Ζιλμπέρ αναχωρεί από το Βιλακουμπλέ της Γαλλίας, ενώ προσγειώνεται στη Βιτόρια της Ισπανίας, μετά από πτήση που διήρκεσε 8 ώρες και 23 λεπτά.

το 1906... διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, στο χώρο που θα ανεγερθεί το Στάδιο Καραϊσκάκη, επάνω σε καρβουνόσκονη, φιλικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Στο ημίχρονο το σκορ είναι ήδη 0-9. Οι παίκτες μας αρνούνται να εμφανιστούν στο δεύτερο ημίχρονο. Στην ομάδα αυτή παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.

το 1905... γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ποιητής και κριτικός Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν.

το 1904... γεννιέται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο ζωγράφος Βίλεμ ντε Κούνινγκ, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη.

το 1901... στο Ναύπλιο πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

το 1901... αρχίζει η American League του μπέιζμπολ με τον αγώνα Chicago- Cleveland (8-2).

το 1898... η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποσυρθεί από την Κούβα και τους κηρύττει πόλεμο.

το 1897... γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος Μπέντζαμιν Λι Γορφ, που έγινε γνωστός για τη μελέτη της γλώσσα των Χόπι, αλλά και για την Αρχή της Γλωσσολογικής Σχετικότητας.

το 1880... ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

το 1856... γεννιέται ο Φιλίπ Πετέν, Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός. Διακρίθηκε για τη δραστηριότητα του στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1914 - 1918) και κυρίως για τη νίκη του στο Βερντέν το 1916.

το 1821... εκτελείται δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος.

το 1815... γεννιέται ο Άγγλος συγγραφέας Άντονι Τρόλοπ, οι νουβέλες του οποίου προσφέρουν μια αναλυτική και διεισδυτική ματιά στην βικτοριανή υψηλή κοινωνία.

το 1800... ιδρύεται η Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που βρίσκει αρχικά φιλοξενία στο κτήριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. 'Επειτα από 97 χρόνια θα αποκτήσει τη δικιά της στέγη.

το 1792... ο Κλοντ Ζοζεφ Ρουζε ντε Λιλ γράφει και συνθέτει τη "Μασσαλιώτιδα", τον τωρινό εθνικό ύμνο της Γαλλίας, ο οποίος αρχικά ονομάζεται "Εμβατήριο της στρατιάς του Ρήνου". Θα μείνει γνωστός με το σημερινό του όνομα λόγω του ότι θα ακουστεί για πρώτη φορά στους δρόμους του Παρισιού από τα χείλη των στρατιωτών, που καταφθάνουν από τη Μασσαλία. Το 1830 ο Έκτωρ Μπερλιόζ θα ανασυνθέσει τον ύμνο.

το 1741... ο Τζορτζ Στίβενσον γίνεται ο πρώτος πυγμάχος, που χάνει τη ζωή του σε αγώνα στο Τότεναμ Κορτ Ρόουντ στο Λονδίνο.

το 1731... πεθαίνει ο Λονδρέζος συγγραφέας Ντάνιελ Ντεφόου, από την πένα του οποίου γεννήθηκε ο "Ροβινσώνας Κρούσος".

το 1533... γεννιέται στην κομητεία του Νασσάου ο Γουλιέλμος της Οράγγης, επίσης γνωστός ως ο "Γουλιέλμος ο Σιωπηλός" ή ως ο "Πατέρας των Κάτω Χωρών". Πρόκειται για τον άνθρωπο, που ηγήθηκε της εξέγερσης των ολλανδικών επαρχιών εναντίον της εξουσίας του Φιλίππου Β' της Ισπανίας, σφραγίζοντας την αρχή του πολέμου των 80 ετών.

το 1342... πεθαίνει ο πάπας Βενέδικτος ΙΒ'.

το 1184... π.Χ.... οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου.

το 1184 π.X. ... οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου.

το 1066... γίνεται αντιληπτό για πρώτη φορά στο ουράνιο στερέωμα ένα λαμπρό σώμα, που θα θεωρηθεί οιωνός, καθώς ένα χρόνο αργότερα ο Χάρολντ Β' της Αγγλίας θα χάσει τη ζωή του στη μάχη του Χέιστινγκς. Το σώμα αυτό θα ονομαστεί μερικούς αιώνες αργότερα ως "κομήτης του Χάλεϊ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου