Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Κυριαρχεί ο φόβος του εγκλήματος


Για ποιους λόγους οι Αθηναίοι νιώθουν ανασφαλείς ακόμη και στη γειτονιά τους

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Η εικόνα του πιο φοβισμένου Ευρωπαίου πολίτη καταγράφεται στη χώρα μας, καθώς οι Ελληνες κυριαρχούνται από συναισθήματα ανασφάλειας και στο μυαλό τους στριφογυρίζει η ιδέα ότι θα πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Οι ίδιοι, φοβούνται να περπατήσουν στη γειτονιά τους μόλις πέσει το σκοτάδι και αισθάνονται πιο ευάλωτοι από ποτέ απέναντι στην καθημερινή εγκληματικότητα.

Πρωτιά της χώρας μας

H Eλλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έρευνα θυματοποίησης, κατατάσσεται στην πρώτη θέση, μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά φόβου που βιώνουν οι πολίτες.

Χαρακτηριστικά, το 42% απάντησαν πως αισθάνονται πολύ ή αρκετή ανασφάλεια να κυκλοφορούν μόνοι το βράδυ στην περιοχή που κατοικούν όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 28%. Στον αντίποδα, μόλις το 14% των κατοίκων της Φινλανδίας νιώθουν ανασφαλείς, ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά στη Δανία (17%), την Ολλανδία (18%) και τη Σουηδία (19%).

Η Αθήνα κατέχει την πρωτιά στα επίπεδα ανασφάλειας, ανάμεσα σε 32 διεθνείς πόλεις, με πάνω από τους μισούς κατοίκους της πρωτεύουσας (το 55%) να δηλώνουν πως νιώθουν «πολύ ή αρκετή ανασφάλεια» όταν κυκλοφορούν μόνοι το βράδυ στην περιοχή τους. Τα ίδια συμπεράσματα για τον φόβο του εγκλήματος επαληθεύονται και από ελληνικές έρευνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τελευταία έρευνα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιμελήθηκαν οι καθηγητές κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Νέστωρ Κουράκης που πρόκειται να δημοσιευθεί («Ανασφάλεια, Τιμωρητικότητα και Αντεγκληματική Πολιτική», Αθήνα-Κομοτηνή, 2009) καταγράφεται ότι το 56,5% αισθάνεται από λίγο έως πολύ ανασφαλής να κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας. Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι δεν μελετήθηκαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και άλλες ακραίες μορφές καθημερινής βίας του τελευταίου διαστήματος. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα υψηλά ποσοστά ανασφάλειας είναι σε άμεση συνάρτηση με την αρνητική εικόνα που έχουν οι Αθηναίοι για τις γειτονιές τους.

- Στα δυσμενή χαρακτηριστικά της γειτονιάς περιλαμβάνουν: Χρήση ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, βανδαλισμούς, σκουπίδια, επαίτες, άστεγους και γκράφιτι. Η αρνητικότερη αξιολόγηση της γειτονιάς από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταγράφηκε σε Αθήνα και Βουδαπέστη σε ποσοστό 86% και ακολουθούν Βρυξέλλες και Παρίσι με 84%.

- Η εικόνα της γειτονιάς εξετάστηκε συνδυαστικά με την εκτίμηση συχνότητας διάπραξης εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας (διαρρήξεις, κλοπές κ.α) και εγκλημάτων βίας (φόνοι, επιθέσεις). Και στην κατάταξη αυτή οι κάτοικοι της Αθήνας ιεραρχούνται πρώτοι -με ποσοστό 52%- καθώς είναι πεισμένοι πως στις περιοχές όπου διαμένουν, η συχνότητα τέλεσης διαρρήξεων και κλοπών είναι πολύ υψηλή. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι κάτοικοι των Βρυξελλών με ποσοστό 46%.

- Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, οι Ελληνες ιεραρχούνται και πάλι στην πρώτη θέση με 28,4%, καθώς απάντησαν, ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, πολύ συχνά ήρθαν σε επαφή με προβλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά στην περιοχή που κατοικούν, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 9,9%.

Ανεπαρκής αστυνόμευση

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ανασφάλεια, όπως επισημαίνει στην «Κ» η κ. Ζαραφωνίτου, αποδίδεται κυρίως στην ανεπαρκή αστυνόμευση (27,2%), «στους πολλούς αλλοδαπούς» (17,5%), «τους κακοφωτισμένους δρόμους» (16,3%), «τη διακίνηση ναρκωτικών» (14,2%) και «την έλλειψη επαφών με τους γείτονες» (7,5%).

- Σοβαρή είναι, επίσης, η σύνδεση της ανασφάλειας με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Η ευρωπαϊκή έρευνα κατέληξε σε ένα αρκετά υψηλό μέσο όρο (67%) εκτίμησης πως η αστυνομία κάνει «καλή ή πολύ καλή δουλειά» στον έλεγχο της εγκληματικότητας. Η Ελλάδα ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την πιο αρνητική στάση (57%), αμέσως μετά τη Γαλλία (60%) και την Ισπανία (58%) και πριν από την Εσθονία (46%) και την Πολωνία (41%).

- Ειδικά οι Αθηναίοι, αισθάνονται πιο ευάλωτοι στα περιστατικά βίας και δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής τους, εκτιμώντας ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του σε θέματα ασφάλειας, υγείας, παιδείας και περιβάλλοντος.

[+] ΓPAΦHMA

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/04/2009_311658


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου